Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звертає увагу Генпрокуратури на неприпустимість поширення інформації про ВРП, що не відповідає дійсності та суперечить чинному законодавству

23 листопада 2017, 18:40

У зв’язку з публічними заявами начальника Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка щодо зволікання Вищої ради правосуддя з розглядом скарг на дії суддів у «майданівських» справах, Вища рада правосуддя наголошує, що ці відомості та оцінки не відповідають реальному стану справ, а також не ґрунтуються на нормах чинного законодавства, а отже, є такими, що свідчать про умисний підрив авторитету судової влади України.

Звертаємо увагу Генеральної прокуратури України на неприпустимість спекулювання почуттями громадян, які вже тривалий час очікують на справедливе та своєчасне розслідування Генеральною прокуратурою України злочинів, направлених на протидію мирним акціям протесту під час Революції гідності, які відбулися упродовж листопада 2013 – лютого 2014 років в Україні. 

Крім того, Вища рада правосуддя, як неодноразово публічно проголошувалося, розглядає першочергово дисциплінарні справи щодо суддів, які виносили рішення стосовно активістів Майдану у період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

Однак на розгляді ВРП перебуває понад 12 тисяч скарг на дії суддів, заяв щодо порушення вимог щодо несумісності суддями та прокурорами, скарг на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів тощо.

Процедуру дисциплінарного провадження стосовно суддів чітко регламентовано Законом України «Про Вищу раду правосуддя», у тому числі щодо підстав повернення скарги без розгляду та строків розгляду дисциплінарних скарг. 

Інформація щодо здійснених дисциплінарних проваджень та мотиви рішень Вищої ради правосуддя та її Дисциплінарних палат щодо кожного конкретного судді оприлюднюється на офіційному веб-сайті Ради.

У зв’язку із зазначеним Вища рада правосуддя закликає представників інших державних органів діяти та висловлюватися у межах визначених законом повноважень та відповідальності. Крім того, закликаємо засоби масової інформації не поширювати неперевіреної інформації про діяльність Ради та звертатися до управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП для перевірки інформації про діяльність  судів, органів та установ системи правосуддя, яку поширює Генеральна прокуратура України чи будь-які інші особи, які не є розпорядниками публічної інформації Вищої ради правосуддя.

Джерело

За повідомленням ВРП