Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інна Плахтій: Необхідно забезпечити збільшення фінансового стимулювання працівників апаратів місцевих судів

15 листопада 2021, 14:32

На цьому наголосила член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті ВРУ з питань правової політики.

Засідання  робочої групи було присвячено обговоренню поточного стану фінансування судової влади,  проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», законопроєкту щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою визначення схеми посадових окладів працівників судів та органів судової влади, врегулювання на законодавчому рівні питань навантаження суддів, кількості помічників суддів та секретарів судового засідання в судах.

Інна Плахтій повідомила про заходи, вжиті Вищою радою правосуддя, з метою віднайдення можливості забезпечення належного фінансування судів у жовтні-листопаді 2021 року.

Згідно з пропозиціями Державної судової адміністрації України в цей період ВРП здійснила три перерозподіли видатків між судами та двічі погодила звернення Державної судової адміністрації України до Міністерства фінансів України з поданням щодо розподілу понадпланових надходжень від сплати судового збору. Вказані кроки вжиті з метою спрямування коштів на виплату суддівської винагороди, обов’язкових складових зарплати працівникам апаратів судів та оплату поточних видатків, зокрема на оплату комунальних послуг та надсилання поштової кореспонденції.  

«На жаль, кошти, які вдається спрямувати роблячи вказані кроки, не в змозі покрити усі потреби судів, особливо щодо фінансування поточних видатків. Обсяг коштів, які наразі спрямовуються на оплату поточних видатків, становить лише 17 % від реальної потреби», – зазначила І.Плахтій.  

Під час здійснення зазначених перерозподілів ВРП звернула увагу на необхідність збільшення обсягу видатків на оплату праці працівників апаратів судів місцевої загальної юрисдикції.

І.Плахтій висловила сподівання, що за рахунок понадпланових надходжень до кінця року з’явиться можливість забезпечити стимулюючими виплатами працівників апаратів вказаних судів в більшому обсязі.

За інформацією ДСА України, до кінця року можливе надходження 360 млн грн від сплати судового збору, які можна буде розподілити.

І.Плахтій зауважила, відразу після надходження пропозицій від ДСА України, ВРП невідкладно розгляне питання щодо перерозподілу вказаних коштів.

Крім того член ВРП зазначила, що Рада підтримує обсяг додаткових потреб на фінансування органів судової влади, погоджений профільним комітетом, запропонований під час формування Державного бюджету на 2022 рік.

Народний депутат України, голова робочої групи Сергій Демченко зазначив, що законопроєкт щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою визначення схеми посадових окладів працівників судів та органів судової влади, що покликаний врегулювати на законодавчому рівні питання фінансування органів судової влади у наступному році, його реєстрація у Верховній Раді України запланована на наступний тиждень. 

Законопроєктом пропонується визначити з 1 січня 2023 року визначити посадовий оклад працівників апаратів судів на рівні 20 % від суддівської винагороди, працівників патронатної служби – 25 % від суддівської винагороди.   

Також Інна Плахтій поінформувала про діяльність Робочої групи з питань навантаження та кадрового забезпечення судів, утвореної рішенням ВРП у квітні 2021 року. 

І.Плахтій зазначила, що використання напрацювань вказаної робочої групи в подальшому дасть змогу якісніше спланувати обсяг видатків Державного бюджету України на утримання судової влади.

Наразі розроблені нормативи співвідношення кількості працівників апаратів до кількості суддів. На переконання І.Плахтій затвердження такого співвідношення є аактуальним.

З метою обґрунтування кількості працівників апаратів та відповідно обсягу фінансування на оплату праці вказані нормативи наразі потребують наукового обґрунтування. Наукове дослідження з визначення науково-обґрунтованих норм нормативів часу для чисельності працівників органів та установ системи правосуддя триватиме три місяці та потребує залучення додаткових коштів у розмірі 355 тис. гривень.

Голова робочої групи закликав учасників сформувати пропозиції можливого законопроєкту щодо врегулювання правового статусу помічників суддів та критеріїв визначення кількості працівників в судах.

У засіданні робочої групи взяли участь голова робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко, заступники Голови ДСА України Людмила Гізатуліна та Сергій Чорнуцький, заступник Голови Служби судової охорони Олександр Баланда, керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка, керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко, менеджер Проєкту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Ірина Кушнір, судді та інші експерти.

Вища рада правосуддя