Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП тимчасово відсторонила суддю Чернігівського окружного адміністративного суду від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

16 листопада 2021, 12:16

На засіданні 16 листопада 2021 року Вища рада правосуддя ухвалила задовольнити клопотання виконувача обов’язків Генерального прокурора Романа Говди та тимчасово, до 10 січня 2022 року, відсторонити суддю Чернігівського окружного адміністративного суду Лобана Дмитра Вікторовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.  

Про підозру у вчиненні вказаного кримінального правопорушення судді повідомлено 10 листопада 2021 року. Наразі Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування.

Лобан Д.В. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, тобто в проханні та одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи дій з використанням наданого їй службового становища. 

Згідно із частиною першою статті 63 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності здійснюється Вищою радою правосуддя на строк не більше двох місяців на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора.

Вища рада правосуддя не встановила обставин, які можуть свідчити, що вказане клопотання є формою незаконного впливу, тиску чи втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Кодексу суддівської етики передбачено, що авторитет судової влади має вселяти суспільству довіру до здійснення правосуддя.

Водночас наявність підозри судді у вчиненні кримінального правопорушення може поставити під сумнів її безсторонність під час здійснення правосуддя та, зважаючи на міжнародні принципи, стандарти поведінки судді і норми національного законодавства, зашкодити авторитету судової влади та довірі суспільства до неї.

Враховуючи наявність підозри щодо вчинення кримінального правопорушення, а також, зокрема, ризик того, що здійснюючи правосуддя Лобан Д.В. зможе використовувати владні повноваження чи службове становище, що може перешкодити проведенню досудового розслідування, ВРП ухвалила задовольнити вказане клопотання.   

Вища рада правосуддя