Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Більшість суддів працюють як металурги біля гарячої печі, – Олег Прудивус

16 листопада 2021, 15:05

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус в інтерв’ю телеканалу СТБ розповів про причини, які зумовлюють гострий дефіцит кадрів у судах.

На сьогодні у майже третині загальних місцевих судів (209) кількість суддів, які мають повноваження здійснювати правосуддя, забезпечена лише на 50 % і менше від штатної чисельності. З них у 69 місцевих загальних судах працює лише по одному судді. Майже у половині апеляційних загальних судів (42 %) фактична кількість суддів становить менше 50 % від штатної чисельності.

«Як можна реалізувати принцип доступності правосуддя, якщо у восьми судах взагалі немає суддів, а у 69 місцевих загальних судах працює лише по одному судді? Чи можуть громадяни «достукатися» до суду, де у судді навантаження у 3-4 тисячі справ на рік? За таких умов неминучі або порушення строків розгляду справ, або «конвеєрний» поверхневий підхід. Судді фізично і психологічно не витримують такої навали справ», – наголосив він.

Олег Прудивус нагадав, що вже два роки через зміни у законодавстві не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України. «Як може нормально функціонувати державна влада, коли відсутній  один з найважливіших органів, який формує суддівський корпус? Порушено принцип безперебійної роботи органів державної влади, а саме органу суддівського врядування. Наразі сформовано Конкурсну комісію з добору членів ВККСУ, однак вже більше місяця вона не може розпочати роботу, при цьому не з вини українських представників», – зазначив член ВРП.

Крім нездійснення добору суддів, за словами Олега Прудивуса, значною проблемою є відтік кадрів із судів. Серед головних причин – надмірне навантаження; цілеспрямована дискредитація суддів політиками, громадськими організаціями, засобами масової інформації; невпевненість у виконанні державою соціальних гарантій; безупинне реформування.

Щодо нав’язаного стереотипу про  недовіру до суддів Олег Прудивус сказав: «Ми систематично проводили моніторинги щодо ставлення відвідувачів суду конкретно до нашого суду. Про недовіру я взагалі не чув. Більшість наших респондентів висловлювали довіру. Говорити, що все суспільство не довіряє судовій владі, немає підстав. Переважна більшість суддів працюють як металурги біля гарячої печі на металургійному комбінаті», – наголосив член ВРП.

На його переконання, негативні явища в системі судової влади існують, але вони не є системними. На всі ці випадки реагує Вища рада правосуддя, притягуючи суддів-порушників до дисциплінарної відповідальності. 

Переглянути відео

Вища рада правосуддя