Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Лариса Швецова: Ухвалення Закону України «Про медіацію» має важливе значення як для судової системи, так і для громадян

16 листопада 2021, 17:36

Про це член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова зазначила у коментарі для прес-офісу ВРП.

Вона звернула увагу, що цей Закон передбачає можливість позасудового вирішення конфліктів, є альтернативою судовому розгляду. «Судді через кадровий дефіцит працюють з надмірним навантаженням. Тож медіація дасть можливість хоч трохи розвантажити суди. Громадяни зможуть швидше вирішити спори та невідкладно виконати рішення», – зауважила член ВРП.

За словами Лариси Швецової, у багатьох країнах Європи медіацію  застосовують уже впродовж тривалого часу. «В Україні як пілотний проєкт ця процедура використовується близько 20 років. Після набрання чинності вказаним Законом ми можемо застосовувати медіацію відповідно до встановлених ним вимог», – сказала вона.   

Вона наголосила, що Законом внесені зміни до процесуальних кодексів та передбачена можливість вирішувати питання щодо передання спору медіатору для вирішення в позасудовому порядку. На час проведення процедури медіації суд може зупинити провадження у справі.

Член ВРП нагадала, що процедура медіації може застосовуватися як до подання позову, так і під час розгляду справи у суді, а також після постановлення судового рішення.

Закон визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора та вимоги до його підготовки, інші питання, пов’язані із цією процедурою.

Законом встановлено, що процедура медіації застосовуватиметься у будь-яких конфліктах (спорах), які виникають, зокрема, із цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносин, а також у кримінальних провадженнях при укладенні угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

Переглянути відео

Вища рада правосуддя