Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 8 – 12 листопада 2021 року

16 листопада 2021, 17:58

1. Діяльність секретаріату ВРП у цифрах з початку 2021 року

Впродовж січня – жовтня 2021 року секретаріатом ВРП розглянуто 2590 звернень: 2285 – від фізичних осіб, 197 – від юридичних осіб, 69 – від народних депутатів України та комітетів Верховної Ради України, 39 – від об’єднань громадян, а також 550 запитів на інформацію.

За перші десять місяців 2021 року підготовлено 15 530 супровідних листів про надіслання до відповідних установ, суддям, скаржникам копій  актів, прийнятих Вищою радою правосуддя, Дисциплінарними палатами ВРП та членами Ради, видано 24 909 копій актів ВРП та її органів.

2. Представники державних інституцій наголошують на потребі відновлення роботи ВККСУ

Задля забезпечення ефективної роботи судів необхідно якнайшвидше відновити роботу ВККС України та здійснити належне кадрове забезпечення. На цьому наголошують представники різних державних інституцій у своїх відгуках на Щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

Гострою проблемою є критична нестача кадрів у судах, основною причиною якої стало припинення повноважень членів ВККС України в листопаді 2019 року.

Загалом дефіцит суддівських кадрів становить 29 % від затвердженої штатної чисельності (2094 суддівські посади). Із 7304 штатних посад суддів фактично заповнені 5210, з яких повноважними є 4659 суддів. Наразі в Україні кількість суддів, які здійснюють правосуддя, становить лише 64 %  від затвердженої кількості штатних посад суддів. Крім того, такими, що не завершили процедуру проходження кваліфікаційного оцінювання, залишаються понад 2000 суддів.

Щорічна доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік. була надіслана для ознайомлення судам, органам системи правосуддя, правоохоронним органам, профільним громадським об’єднанням, науковим установам тощо. Наразі ВРП аналізує  пропозиції та зауваження до документа. Найбільше занепокоєння серед тих, хто надав свої пропозиції, викликала ситуація щодо нестачі кадрів у судах, а  зусилля ВРП щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної колегії суддів України оцінені схвально.

Детальніше тут.

3. Впродовж січня – жовтня 2021 року ВРП прийняла рішення про звільнення 185 суддів

За загальними обставинами звільнено 178 суддів, а саме:

  • у зв’язку з поданням заяви про відставку – 175;
  • у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням – 3.

За особливими обставинами звільнено 7 суддів, зокрема:

  • за вчинення істотного дисциплінарного поступку – 6;
  • за результатами кваліфікаційного оцінювання суддю визнано таким, що не відповідає займаній посаді (підпункт 4 пункту 161розділу XV «Перехідні положення» Конституції України) – 1.

4. З початку року ВРП внесла Президентові України подання про призначення 93 суддів

Впродовж перших десяти місяців 2021 року ВРП прийняла рішення про внесення Президентові України подання про призначення на посади 93 суддів:

  • до місцевих загальних судів – 42 суддів;
  • до місцевих адміністративних судів – 31 судді;
  • до місцевих господарських судів – 18 суддів;
  • до Верховного Суду – судді.

5. Про формування першого складу Етичної ради

Голова ВРП призначає членів першого складу Етичної ради не пізніше п’яти днів після закінчення строку, відведеного для внесення списків рекомендованих кандидатів від усіх суб’єктів формування Етичної ради.

Наразі Голова Вищої ради правосуддя не обраний. Якщо Голова ВРП був би обраний і затвердив склад Етичної ради, він не мав би змоги пройти перевірку через конфлікт інтересів.

Така ситуація порушує принцип рівності членів ВРП. З метою уникнення ускладнень щодо функціонування Етичної ради, які виникли через недосконалість законодавчого регулювання, питання формування першого складу Етичної ради, має вирішуватися відповідно до чинного законодавства.

3 листопада 2021 року Конституційний Суд України відкрив провадження у справі за конституційним поданням Верховного Суду.

6. ВРП внесе Президентові України подання про призначення 7 суддів

9 листопада 2021 року ВРП ухвалила внести Президентові України подання про призначення на посади до місцевих судів:

  • Линдюка Віталія Степановича – на посаду судді Ватутінського міського суду Черкаської області;
  • Безкровного Ігоря Григоровича – на посаду судді Кремінського районного суду Луганської області;
  • Журавель Тамару Сергіївну – на посаду судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області;
  • КучаковськогоЮрія Сергійовича – на посаду судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області;
  • Олексієнка Олександра Юрійовича – на посаду судді Іллінецького районного суду Вінницької області;
  • Шкамерду Катерину Сергіївну – на посаду судді Голованівського районного суду Кіровоградської області;
  • Книш Аллу Володимирівну – на посаду судді Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська.

7. ВРП відреагувала на повідомлення суддів Селидівського міського суду Донецької області про втручання в їхню професійну діяльність

ВРП вирішила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Селидівського міського суду Донецької області, а також  до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, відкритому за фактом завідомо неправдивого повідомлення про мінування Красноармійського міськрайонного суду Донецької області та Селидівського міського суду Донецької області.

Детальніше тут.

8. ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з приводу фактів, повідомлених суддею Середино-Будського районного суду Сумської області

Суддя Середино-Будського районного суду Сумської області Теміров Черкас Мукаілович повідомив про висловлювання погроз, звинувачення судді у безпідставному та незаконному перебуванні у приміщенні суду, пов’язані з винесенням постанови у вказаній справі та є втручанням у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування кримінального правопорушення у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 КК України, за фактами, повідомленими суддею Середино-Будського районного суду Сумської області.

9. Перелік кандидатів для обрання членів ВРП З’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ

Секретаріат ВРП повідомляє про завершення прийому документів від кандидатів на посади членів ВРП для обрання З’їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, який відбудеться 10 грудня 2021 року.

Відповідно до частини шостої статті 9 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» оприлюдний перелік кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя від З’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ:

  1. 1. ОРЕЛ Лілія Василівна
  2. ГРАБОВСЬКАОксана Олександрівна
  3. МОСКВИЧЛідія Миколаївна
  4. ХАВРОНЮКМикола Іванович
  5. ЯРОЦЬКИЙ Віталій Леонідович
  6. ЮЛДАШЕВ Сергій Олексійович
  7. ЛУК’ЯНОВ Дмитро Васильович
  8. ГОРОХ Олексій Петрович
  9. МЕЛЕНКО Сергій Гаврилович

Місцем проведення з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ визначено Національну академію правових наук України за адресою: м. Харків, вул. Пушкінська, 70.

Детальніше тут.

10. Розпочалася процедура відрядження суддів ще до двох судів

ВРП відповідно до рішень від 9 листопада 2021 року №№ 2191/0/15-212193/0/15-21 оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до:

  • Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області – 6 суддів;
  • Дзержинського міського суду Донецької області– 6 суддів.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до зазначених судів, повинні впродовж десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП необхідні документи.

11. Продовжено строк надання суддями згоди на відрядження до трьох судів

ВРП відповідно до рішень від 9 листопада 2021 року   № 2192/0/15-21№ 2194/0/15-21 та № 2195/0/15-21продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до Орджонікідзевського міського суду Дніпропетровської області, Тальнівського районного суду Черкаської області та Добропільського міськрайонного суду Донецької області до 19 листопада 2021 року.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні подати до ВРП необхідні документи.

12. ВРП відреагувала на повідомлення голови Приморського районного суду міста Одеси про втручання в його професійну діяльність

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки обставин, зазначених у повідомленні судді, голови Приморського районного суду міста Одеси C. Кічмаренка про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні судді йдеться про публікації в мережі Інтернет, які містять неправдиві дані та конфіденційну інформацію, та про здійснення спостереження, що може бути розцінено як тиск на суддю.

13. З початку 2021 року ВРП розглянула 272 повідомлення про втручання у діяльність суддів

З початку 2021 року до ВРП надійшло 223 повідомлення про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, за перші десять місяців 2021 року Рада розглянула 272 повідомлення.

За результатами розгляду 84 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 72 рішень про вжиття заходів реагування:

  • звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів;
  • внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, тощо.

Розглянувши 188 повідомлень суддів, Рада ухвалила 43 рішення про затвердження 177 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

14. ВРП надала згоду на утримання судді Чернігівського окружного адміністративного суду під вартою

Детальніше тут.

«Юридична практика»