Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Призначити неможливо чекати: Спільне публічне звернення ВРП та професійних організацій щодо призначення суддів

18 листопада 2021, 14:48

Вища рада правосуддя вперше спільно з суддівськими та адвокатськими організаціями звернулась до Президента України Володимира Зеленського як гаранта Конституції України з відкритим листом з проханням призначити суддів задля вирішення гострої кадрової кризи, що склалась в українських судах.

Нездійснення правосуддя призводить до порушення конституційних прав громадян на судовий захист та обмеження гарантій доступу громадян до правосуддя, що негативно впливає на незалежність та авторитет судової влади, підриває довіру громадян до судів.

У зверненні наголошується, що попри значне недофінансування, інформаційні кампанії в засобах масової інформації та соціальних мережах, колосальне навантаження та роботу в умовах карантину українські суди працюють та забезпечують людям право на життя і здоров’я та право на справедливий суд.

Проблема нестачі суддівських кадрів потребує негайного вирішення, саме тому, щоб уникнути колапсу судової влади, ВРП та професійні асоціації закликають Главу держави видати відповідні укази про призначення на посади суддів кандидатів, стосовно яких Вищою радою правосуддя внесені відповідні подання, та привести до присяги суддів, призначених на посади.

Відеозапис засідання Вищої ради правосуддя

Рішення про публічне звернення Вищої ради правосуддя

Звернення Національної асоціації адвокатів України

 

Повний текст звернення:

ПУБЛІЧНЕ ЗВЕРНЕННЯ

до Президента України Володимира Зеленського щодо призначення суддів

 

Шановний Володимире Олександровичу!

 

Наразі в судовій владі України спостерігається кадровий колапс – в українських судах не вистачає понад 2000 суддів. Така ситуація унеможливлює реалізацію громадянами України права на справедливий суд, що гарантується статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статтею 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Символічно, що 7 листопада 2021 року виповнилося два роки, як зупинено діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – органу, відповідального за формування високопрофесійного суддівського корпусу.

Внаслідок недосконалих законодавчих ініціатив не завершені процедури кваліфікаційного оцінювання суддів, не розпочаті нові процедури добору та заповнення суддівських вакансій.

Вища рада правосуддя як ключовий орган судової влади покликана захищати суддівську незалежність та авторитет правосуддя, тому занепокоєна масовим звільненням суддів та ненаповненням судів новими кадрами.

На сьогодні правосуддя не здійснюється у восьми судах: Авдіївський міський суд Донецької області, Ананіївський районний суд Одеської області, Васильківський районний суд Дніпропетровської області, Лугинський районний суд Житомирської області, Тальнівський районний суд Черкаської області, Тиврівський районний суд Вінницької області, Устинівський районний суд Кіровоградської області, Попаснянський районний суд Луганської області. У зв’язку із цим близько 137 тисяч громадян позбавлені конституційного права на доступ до правосуддя та судовий захист своїх прав і свобод.

Відтік суддівських кадрів із судів апеляційної інстанції призводить до катастрофічних наслідків – неможливості сформувати колегії для розгляду судових справ.

Неукомплектованість суддівського корпусу зумовлює збільшення навантаження суддів, що негативно впливає на оперативність та якість розгляду судових справ. Як наслідок, українці змушені місяцями, а то й роками очікувати рішення суду у справах про розлучення, усиновлення, виплату аліментів,  повернення коштів,  дорожньо-транспортні пригоди, а також у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом, тощо.

Згідно із частиною першою статті 128 Основного Закону України призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом.

Чинним законодавством передбачено, що Президент України видає указ про призначення судді не пізніше тридцяти днів із дня отримання відповідного подання Вищої ради правосуддя (частина друга статті 80 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Наразі в Офісі Президента України тривалий час перебуває 135 подань Вищої ради правосуддя про призначення на посади суддів до судів першої інстанції. Крім того, 51 суддя очікує складання присяги (списки додаються).

Слід зазначити, що попри значне недофінансування, інформаційні кампанії в засобах масової інформації та соціальних мережах, колосальне навантаження та роботу в умовах карантину українські суди працюють та забезпечують людям право на життя і здоров’я та право на справедливий суд.

Проблема нестачі суддівських кадрів потребує негайного вирішення, щоб у судах не накопичувалися справи, а їх розгляд здійснювався у розумні строки.

Враховуючи викладене, Вища рада правосуддя спільно із професійними  суддівськими та адвокатськими об’єднаннями з метою вирішення питання заповнення вакантних посад суддів, недопущення припинення роботи судових установ і порушення права громадян на доступ до правосуддя звертається до Вас, шановний Володимире Олександровичу, як гаранта Конституції України із проханням видати укази про призначення на посади суддів кандидатів, стосовно яких Вищою радою правосуддя внесені відповідні подання, та привести до присяги 51 суддю, призначеного на посаду.

Вища рада правосуддя