Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з приводу фактів, повідомлених суддями Харківського районного суду Харківської області та Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська

22 листопада 2021, 10:10

Суддя Харківського районного суду Харківської області Ірина Карасава повідомила, що в її провадженні перебувала справа про визнання осіб такими, що втратили право на користування житлом.

Після оголошення рішення у справі до суду надійшло клопотання від нібито адвоката позивача, у якому було зазначено: «Прошу прийняти невеличкий подарунок, що у конверті, а після того, як буде винесено рішення на користь позивача, я подарую вам 15 000 грн». У конверті, крім клопотання, виявлено купюру номіналом 50 гривень.

Наразі перевірку повідомлених суддею обставин здійснюють правоохоронні органи.

Надаючи пояснення на запит ВРП, адвокат повідомила, що ні вона, ні її клієнти в зазначеній справі жодних «домовлень» із суддями не мали. Вказане клопотання вона не подавала, а відповідні заяви від її імені неодноразово надсилаються у всіх справах, у яких на вебпорталі «Судова влада України» та в Єдиному державному реєстрі судових рішень зазначені її дані як представника фізичної або юридичної особи.

До пояснень адвокат додала витяг з ЄРДР, з якого вбачається, що Харківське районне управління поліції № 3 ГУ НП у Харківській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за її заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 358 Кримінального кодексу України, тобто за фактом підроблення документів невідомою особою.

Відомості, викладені у повідомленні судді Харківського районного суду Харківської області І.Карасави про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, з урахуванням наданих адвокатом пояснень, мають бути оцінені кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури.

Статтею 376 КК України передбачено кримінальну відповідальність за втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

З огляду на вказане, Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для звернення до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого щодо судді І.Карасави.

Крім того Рада вирішала звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області щодо перевірки відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку в діях адвоката.

Також Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддею Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська Анастасією Приваліхіною.

Суддя повідомила про надходження двох купюр номіналом по 100 доларів США, які мали ознаки несправжності від нібито того ж адвоката.

Звертаючись до правоохоронного органу, ВРП звернула увагу на необхідність дотримання приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, зокрема щодо своєчасного внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за повідомленням судді А.Приваліхіної.

Вища рада правосуддя