Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Служба судової охорони є взірцем ефективної роботи, - Олексій Маловацький

23 листопада 2021, 09:32

Саме Вища рада правосуддя стояла біля витоків запровадження Служби судової охорони – органу, покликаного гарантувати безпеку правосуддя. Наразі Служба судової охорони є взірцем ефективної та дієвої роботи сучасного державного органу. Про це сказав виконувач обов’язків Голови ВРП Олексій Маловацький під час відвідування Навчального центру Служби судової охорони, що знаходиться у Вінниці.

На думку в.о. Голови ВРП, існування незалежного суду неможливе без спеціалізованого органу, який буде забезпечувати охорону судів, гарантувати безпеку суддів, працівників апаратів судів та учасників судових процесів. Також він поінформував, що на момент створення ССО охоронялися небільше 30 % судів.

«На жаль, все ще залишається серйозна ситуація з окупованими територіями і проявами тероризму. Суди, які розглядають справи щодо тероризму, потребують особливої уваги та захисту. До прикладу, Авдіївський міський суд Донецької області, який межує з окупованими територіями, не працює вже сім років. Ми сподіваємось на якнайшвидше відновлення його роботи та забезпечення охорони відповідно», - сказав він.

Олексій Маловацький зазначив: «Судова влада вимушена стикатися з низкою викликів, які заважають її повноцінному функціонуванню, зокрема, і завершенню процесу взяття всіх судових установ під охорону».

В.о.  Голови ВРП наголосив, що поряд з карантинними обмеженнями, суди потерпають від критичного недофінансування та дефіциту суддів. За його словами, все це, безсумнівно, негативно впливає на доступ громадян до правосуддя та підриває авторитет судової влади у суспільстві.

«На сьогодні у восьми судах взагалі не здійснюється правосуддя, а 86 судів мають тільки одного суддю, у якого є повноваження здійснювати правосуддя. Водночас близько 200 кандидатів на посаду судді очікують на видання указів Президентом України та приведення до присяги. У зв’язку з цим, Вища рада правосуддя спільно з професійними асоціаціями закликала Главу держави призначити суддів задля вирішення гострої кадрової кризи, що склалась в українських судах», – зазначив Олексій Маловацький.

Під час зустрічі гості ознайомилися з навчально-матеріальною базою Навчального центру Служби судової охорони, зокрема: навчальними аудиторіями з інтерактивними дошками, бібліотекою, комп’ютерними класами, професійним мультимедійним та стрілецьким тиром, спортивним комплексом, викладацькими кімнатами та зонами відпочинку слухачів.

Впродовж заходу слухачі Центру продемонстрували не тільки теоретичні знання з припинення порушень громадського порядку під час судового засідання, набуті в ході навчання, але й практичні вміння – проведення огляду транспортного засобу щодо виявлення саморобних вибухових пристроїв та тактичні дії під час супроводу особи, яка охороняється, з виконанням прийомів захисту та прикриття в разі збройного нападу на неї.

Від міжнародних організації та дипломатичного корпусу участь у заході взяли: керівник Українсько-канадського Проєкту підтримки судової реформи (SJRP) Любомир Маркевич, старший радник та експерт Консультативної місії Європейського Союзу Гвідо Оустріх та Юрій Сіволога, міжнародні та національні експерти Проєкту ЄС «Право-Justice» Сільвіу Сандру, Кейс Верхаерен та Олег Максимчук, старший експерт проєктів Програми розвитку Посольства Канади в Україні Валерій Олійник, аташе з правоохоронних питань Посольства Румунії в Україні Думітру Йову, аташе з питань оборони та аташе з правоохоронних питань Посольства Італії в Україні Емануеле Канале Парола та Віто Богжа, аташе з правоохоронних питань Посольства Франції в Україні Себастьєн Дорден та радник з питань безпеки Представництва НАТО в Україні Томаш Стрихаж.

Довідково: Навчальний центр Служби судової охорони у Вінниці є структурним підрозділом Територіального управління ССО у Вінницькій області. Він забезпечує підготовку кваліфікованих кадрів Служби, їх перепідготовку та підвищення кваліфікації з метою підвищення їх професійного рівня та забезпечення безпеки установ судової влади. В основу створення Навчального центру Служби судової охорони покладено досвід функціонування подібних навчальних закладів провідних країн світу, зокрема діяльність центру підготовки італійських карабінерів у місті Ліворно. Новостворений центр є освітнім закладом сучасного типу, де викладають найкращі співробітники Служби. За понад рік існування Навчального центру проведено тринадцять випусків підготовлених судових охоронців.

Фото – Служба судової охорони

Вища рада правосуддя