Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Ми зацікавлені в тому, щоб було якомога менше звернень до ЄСПЛ від суддів і сторін судового процесу», – Григорій Усик

10 квітня 2024, 17:47

Під час робочої зустрічі члени Вищої ради правосуддя обговорили з Уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини Маргаритою Сокоренко питання щодо вжиття ВРП заходів загального та індивідуального характеру у світлі виконання Україною рішень ЄСПЛ.

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик звернув увагу на важливість аналізу практики ЄСПЛ, зокрема підходів до вирішення питань щодо притягнення судді до дисциплінарної відповідальності з акцентом на суддівську незалежність і дотримання прав суддів.

«Вища рада правосуддя відчула посилений контроль Комітету Міністрів Ради Європи щодо виконання рішень у групі справ «Олександр Волков проти України». Ми раді тому, що нещодавно Комітет своїм рішенням фактично припинив моніторинг за виконанням низки рішень у групі справ «Куликов та інші проти України». Водночас із цієї групи справ на розгляді ВРП залишається ще декілька», – зазначив Голова ВРП.

Він також запевнив: «Ми зацікавлені в тому, щоб було якомога менше звернень до ЄСПЛ від суддів і сторін судового процесу».

Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко вказала, що Україна – третя країна за кількістю скарг до ЄСПЛ, наразі у ЄСПЛ перебуває понад 100 заяв за скаргами суддів.

Вона зазначила, що рішення у групі справ «Олександр Волков проти України» дало поштовх для розвитку практики ЄСПЛ у сфері захисту прав суддів. ЄСПЛ у кожному рішенні наголошує, що забезпечення незалежності судової гілки влади – це невід’ємна частина правової держави.

Україна кілька разів на рік подає інформацію щодо заходів, які вживаються нею для розвязання проблем, констатованих у групі справ «Олександр Волков проти України».

Маргарита Сокоренко зауважила, що нещодавно, під час засідання Комітету Міністрів Ради Європи, присвяченого нагляду за виконанням рішень ЄСПЛ, у якому взяли участь 22 країни, після звітування України учасники засідання схвально оцінили дії, які вживаються нашою країною для виконання рішень у справі «Олександр Волков проти України», і в цьому контексті відзначили роботу Вищої ради правосуддя як позитивну.

Поінформувала, що у групі справ «Куликов та інші проти України» припинено нагляд за виконанням рішень щодо 12 заявників (суддів), і в червні Комітет Міністрів Ради Європи очікує оновлену інформацію щодо 5 заявників.

Вона також звернула увагу, що держава зосереджується на питаннях щодо вжиття заходів для виправлення проблем, на які вказав ЄСПЛ у рішеннях, для попередження звернень заявників зі скаргами.

«Працюємо над тим, щоб зменшувати кількість справ у ЄСПЛ. Але це неможливо зробити без участі органів влади України», – зазначила Маргарита Сокоренко.

Відповідаючи на запитання членів Вищої ради правосуддя про позиції ЄСПЛ у справах щодо тривалості проваджень з урахуванням обставин, які склалися в Україні, Маргарита Сокоренко розповіла, що підходи до розгляду цих справ індивідуалізовані. Суд зважає і на об’єктивні причини, такі як епідемія коронавірусної хвороби COVID-19, і на суб’єктивні фактори, такі як зловживання з боку учасників процесу (які обирають затягування як стратегію захисту) або судді (у разі безпідставного непризначення судових засідань). ЄСПЛ бере до уваги, що саме вплинуло на ці строки розгляду справ.

Вона також зазначила, що ЄСПЛ, розглядаючи справу, зважає на вмотивованість і обґрунтованість рішень національних судів та ВРП.

Маргарита Сокоренко розповіла, що Комітет Міністрів Ради Європи констатував великий прогрес України за останні півтора року порівняно з попередніми періодами. Наразі особлива увага прикута до формування служби дисциплінарних інспекторів.

Член ВРП, заступник голови конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посад керівника служби дисциплінарних інспекторів та його заступника, дисциплінарного інспектора Ольга Попікова поінформувала, що наразі тривають спецперевірки щодо учасників конкурсу. Затверджено порядок проведення конкурсу. Тривають спецперевірки щодо них. Найближчим часом буде складено список допущених до конкурсу кандидатів. За реалістичними прогнозами, створення служби дисциплінарних інспекторів очікується у вересні цього року.

«У кінці серпня – на початку вересня планується проведення комісією співбесід з учасниками конкурсу, які проходитимуть публічно. У вересні комісія має намір передати фінальний список переможців Вищій раді правосуддя. Сподіваємося, що ми виправдаємо очікування і кандидатів на ці посади, і громадськості, і держави», – зазначила Ольга Попікова.

Член ВРП Сергій Бурлаков зауважив, що наразі виникають проблеми, пов’язані з відсутністю приміщення для служби дисциплінарних інспекторів.

Він зазначив, що оскільки у Плані для Ukraine Facility йдеться, зокрема, про створення умов для функціонування служби дисциплінарних інспекторів, ВРП очікує сприяння Уряду України у розв’язанні проблем, які виникають під час реалізації зазначених питань.

На завершення зустрічі учасники домовилися про продовження комунікації стосовно позицій ЄСПЛ у справах, де заявниками є судді. Керівник секретаріату ВРП Михайло Шумило, модератор заходу, зазначив, що ВРП акумулює практику ЄСПЛ і розміщує відповідні рішення на своєму офіційному вебсайті.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя