Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Руслан Сидорович взяв участь у засіданні Керівного Комітету Проєкту ЄС «Право-Justice ІІІ»

12 липня 2024, 12:01

11 липня 2024 року відбулося засідання Керівного Комітету Проєкту ЄС «Право-Justice ІІІ», в якому взяв участь заступник Голови Комісії Руслан Сидорович.

Учасники засідання зібралися з метою обговорити перший звіт третьої фази Проєкту, а також підбити підсумки співпраці з українськими органами влади у сфері юстиції та судоустрою.

Керівник компоненту «Судова реформа» Володимир Чабан зазначив, що за останні півроку Проєкт надавав різноманітну допомогу Комісії. Так, ВККСУ отримала технічне офісне обладнання (ноутбуки і потужні промислові принтери) та комплект фото- і відеообладнання для забезпечення якісної зовнішньої комунікації. Окрім цього, надано експертні висновки щодо внутрішніх нормативних актів та експертну підтримку у напрацюванні деяких документів.

Руслан Сидорович подякував Проєкту ЄС «Право-Justice» за системну допомогу Вищій кваліфікаційній комісії суддів України. У своєму виступі він акцентував на викликах, які постали перед Комісією, зокрема дефіциті суддівських кадрів. Відповідаючи на запитання експертів Проєкту стосовно критичної ситуації в судах апеляційної інстанції, Руслан Сидорович навів приклади таких судів, де налічується всього лише декілька суддів, повноважних відправляти правосуддя. Він поінформував про перебіг конкурсу до судів апеляційної інстанції, плани Комісії щодо проведення тестування відповідних знань та виконання практичних завдань. Стосовно тестування когнітивних здібностей Руслан Сидорович відзначив інтенсивну спільну роботу Комісії і міжнародних експертів над цим питанням.

Заступник Голови Комісії наголосив, що трохи менше, ніж за рік роботи, орган надав рекомендації на призначення на посади суддів вперше 416 особам, що є надзвичайно ефективним результатом роботи за такий короткий період.

Заступник керівника Проєкту Ольга Срібняк відзначила результати і плани роботи Комісії та запевнила у подальшій підтримці органу.

На заході були присутні представники Проєкту ЄС «Право-Justice» – керівник Проєкту в Україні Оксана Цимбрівська, старший міжнародний експерт, керівник підкомпоненту «Боротьба з міжнародними злочинами» Тіна Ґолетіані, керівник компоненту «Виконання судових рішень і захист прав власності» Ірина Жаронкіна, старший міжнародний експерт, керівник компоненту «Підтримка процесу євроінтеграції в секторі юстиції» Вірґіліюс Валанчюс. Також європейську спільноту представили Голова Програми співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Штефан Шльойнінг та керівник сектору Представництва Європейського Союзу в Україні Албан Біосса.

Від українських органів влади виступили: заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Людмила Сугак, Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Павло Павліш, заступник Голови Державної судової адміністрації України з питань цифровізації Леонід Сапельников, заступник Генерального прокурора Вікторія Літвінова, Голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Андрій Гнатів, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з економічного розвитку Олексій Мовчан, заступниця голови Фонду державного майна України Оксана Осьмачко, заступник Голови Асоціації приватних виконавців України Андрій Авторгов, Директор Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України