Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Київський районний суд м. Одеси повідомляє стосовно поширення в ЗМІ негативної інформації відносно судді Дмитра Тішка

09 серпня 2024, 08:18

Київський районний суд м. Одеси повідомляє, що останніми днями в ЗМІ та Telegram-каналах зв’являються публікації щодо судді Київського районного суду міста Одеси Дмитра Тішка, які містять неправдиву інформацію та носять явно замовний характер.

Так, активно розповсюджується публікація під назвою: «Суддя з Одеси захищає статки російський військових злочинців», в якій міститься інформація, що суддя Дмитро Тішко, не дослухавшись думки органів прокуратури та поліції, відмовився  передавати арештований пентхаус російського генерала  до управління АРМА.

Вказана інформація не відповідає дійсності, та є такою, що в умовах воєнного стану шкодить не тільки авторитету правосуддя, а й національним інтересам нашої країни, яка вже третій рік дає потужну відсіч ворогу.

З дотриманням вимог таємниці досудового розслідування, вважаємо за необхідне повідомити наступне.

1. Дійсно в провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області знаходиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022160000000490 від 13.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст.110-2, ч.2 ст.321 КК України, процесуальне керівництво у якому здійснюється Одеською обласною прокуратурою.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що на території Одеської області функціонує ряд суб’єктів господарської діяльності, власниками та кінцевими бенефіціарними власниками яких виступають або виступали раніше резиденти рф/рб, майно яких знаходиться (зареєстроване) на території України та безпосередньо або через афілійованих осіб належить російській федерації та її резидентам, що в свою чергу свідчить про те, що посадові особи вищевказаних підприємств можуть бути причетними до фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

В ході проведення досудового розслідування, оперативним підрозділом встановлена квартира (дворівневий пентхаус), що належить громадянці російської федерації, яка набула у приватну власність вказаний об’єкт нерухомого майна відповідно до свого права на спадщину від своєї померлої матері.

При цьому, на думку сторони обвинувачення, вказаний об’єкт нерухомого майна фактично належав близькій особі (колишньому чоловіку) власниці майна, щодо якого рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 7 грудня 2023 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 7 грудня 2023 року № 813/2023) введено персональні обмежувальні заходи (санкції) строком на 10 років, який з метою приховування наявності у власності вказаної квартири вчинив заходи щодо оформлення вказаного майна на матір своєї колишньої дружини.

2. Звертаємо особливу увагу, що 04 квітня 2024 року саме слідчим суддею Київського районного суду м. Одеси Дмитром Тішком за клопотанням  прокурора відділу Одеської обласної прокуратури було накладено арешт на вищевказаний об’єкт нерухомості шляхом заборони будь-яким юридичним та фізичним особам розпоряджатися, відчужувати та здійснювати будь-які реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (в тому числі поділу, об’єднання, виділу частки).  

https://reyestr.court.gov.ua/Review/118127556

Зазначений арешт було накладено з метою недопущення реалізації вказаного нерухомого майна через посередника.

3. Повідомляємо, що на даний час вказаний арешт є чинним та судом не скасовувався. Тобто розповсюдження інформації про залишення вказаного майна громадянину російської федерації є неправдивою.

4. Щодо результатів розгляду клопотань слідчого про передачу вказаного арештованого майна в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та у правління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі – Агентство), в рамках вказаного кримінального провадження, то зазначені клопотання неодноразово поверталися слідчими суддями Київського районного суду м. Одеси процесуальному керівнику для усунення недоліків у зв’язку із тим, що Закон України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» передбачає чіткий та обов’язковий набір умов, які необхідні для передачі зазначеного майна до Агентства. В результаті не усунення недоліків, що були викладені в попередніх ухвалах суду, в подальшому 04 червня 2024 року слідчим суддею Київського районного суду м. Одеси було відмовлено у задоволенні зазначеного клопотання.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/119202378

https://reyestr.court.gov.ua/Review/119518788

https://reyestr.court.gov.ua/Review/119728719

https://reyestr.court.gov.ua/Review/120354710

5. В подальшому, зазначена ухвала була оскаржена прокурором відділу Одеської обласної прокуратури, водночас 04 липня 2024 року відповідно до ухвали Одеського апеляційного суду  було закрито апеляційне провадження.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/120228431

В той же час, у разі усунення відповідних недоліків сторона обвинувачення кримінальним процесуальним законом не обмежена у праві подати нове клопотання про передачу вищезазначеного майна в управління Агентства.

6. Слід звернути особливу увагу засобів масової інформації, що після перших публікацій зазначеної негативної інформації щодо судді Д.Тішка, на його електронну адресу надійшов лист з пропозицією здійснити перерахування певної суми цифрових активів на криптогаманець з метою видалення неправдивої інформації. Про зазначений факт суддею було невідкладно повідомлено правоохоронні органи у встановленому законом порядку. Після цього, зазначені однотипні публікації почали систематично з’являтися на  інтернет- ресурсах та Telegram-каналах з метою збільшення негативного впливу дискредитуючих відомостей. При цьому публічною метою діяльності первісного джерела (blackboxosint.com), з якого були розповсюджені ці відомості, є пошук та систематизація інформації, яка може спричинити великі репутаційні ризики.

7. Наостанок, хочемо підкреслити патріотичну позицію судді Д.Тішка, яка зокрема проявляється, в систематичному здійсненні перерахування частини грошового забезпечення на офіційних рахунок НБУ, відкритий на потреби ЗСУ, а також додаткового надання допомоги шляхом придбання необхідного обладнання певним військовим частинам, про що свідчать неодноразові грамоти та подяки, що є в наявності судді.

Наполегливо просимо представників ЗМІ більш ретельно та критично ставитися до висвітлення інформації в умовах воєнного стану та в разі виникнення запитань звертатись до пресс-служби Київського районного суду міста Одеси.

Київський районний суд м. Одеси