Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники органів судової влади України взяли участь в імітаційній сесії з метою підготовки до двосторонньої зустрічі з Єврокомісією по переговорному розділу 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи»

09 серпня 2024, 09:28
15 органів влади розпочали імітаційні сесії, що є важливим елементом підготовки до двосторонньої зустрічі з Єврокомісією по переговорному розділу 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи», яка відбудеться 17-19 вересня у Брюсселі.
 
Всього заплановано 12 сесій, що триватимуть з 13 серпня по 10 вересня та охоплять право та політики ЄС у сферах незалежного та ефективного судочинства, запобігання та боротьби з корупцією, основоположних прав та свобод. Представники міністерств, судових, антикорупційних органів разом з українськими та іноземними експертами пропрацюють підготовлені презентаційні матеріали та відповіді на опитувальник, наданий Єврокомісією.
Зі вступним словом до учасників заходу звернулась Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

«Вдячна всім залученим органами за активну роботу; маємо ґрунтовно підготуватися до кожного з раундів двосторонніх зустрічей. Успішне проведення сесій дозволить зберегти високу динаміку процесу щодо членства і зміцнити підтримку України всіма державами-членами ЄС на цьому шляху. Ви відповідаєте не лише за конкретний блок у своїй сфері, але і повноцінно представляєте Україну. Важливо, щоб спільне завдання, яке ви виконуєте сьогодні – представлення позиції держави на переговорах щодо вступу в ЄС – це був результат саме командної гри. Закликаю вас зосередитись на тому, як найкраще використати знання, досвід, компетенції і повноваження, якими наділені ви і відповідні державні органи, на користь переговорного процесу», – наголосила Ольга Стефанішина.

Заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Людмила Сугак, яка є координатором процесу підготовки до двосторонньої зустрічі, окремо подякувала партнерам, які допомагають Україні у переговорному процесі.
 
Організатори заходу: Офіс Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерство юстиції України, GIZ Ukraine, Strenghtening Ukraine's EU Accession in the Rule of Law, Centrinė projektų valdymo agentūra - CPVA, Антикорупційна ініціатива ЄС, Council of the European Union , EU Project Pravo-Justice .

Участь у заході взяли представники Вищої ради правосуддя, Конституційного Суду України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Офісу Генерального прокурора, Верховного Суду, Державної судової адміністрації України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Міністерства соціальної політики України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державної міграційної служба України, Центральної виборчої комісіїя, Офісу Омбудсмана України.

Довідково: Розділ 23 охоплює право та політики ЄС у сферах незалежного та ефективного судочинства; запобігання та боротьби з корупцією як загрози стабільності демократичних інститутів та верховенства права; основоположних прав та свобод, які гарантуються договорами ЄС, Хартією ЄС про основоположні права: права дітей, захист осіб, які повідомляють про порушення права ЄС, захист персональних даних, процесуальні права та гарантії, права постраждалих у злочинах, протидія расизму та ксенофобії, свобода вираження, недискримінація, захист прав ромів, гендерна рівність, права осіб з інвалідністю, права громадян держав-членів ЄС.

 
Згідно методології розширення ЄС, розділи 23 «Верховенство права та основоположні права та свободи» та 24 «Правосуддя, свобода, безпека» є ключовими розділами протягом всього процесу переговорів. Жоден переговорний розділ ЄС не буде закритий, допоки не виконані бенчмарки (контрольні показники) в межах двох вказаних розділів.
 
Джерело фото: Сторінка Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у Facebook
 
Сторінка Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у Facebook