Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правовий комітет ВРУ підтримав ініціативу щодо розробки законопроєкту про встановлення доплат суддям, які працюють на прифронтових територіях

09 серпня 2024, 14:02

Член Вищої ради правосуддя Юлія Бокова та працівники Секретаріату взяли участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, яке 8 серпня 2024 року провів Голова цього Комітету Денис Маслов.

Зокрема, Комітет доручив робочій групі з питань забезпечення належного фінансування судової влади та підкомітету з питань правосуддя підготувати проект Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо встановлення суддям доплати до посадового окладу за здійснення правосуддя на територіях бойових дій.

Як зазначив член Комітету Сергій Демченко, пропонуються такі доплати: на територіях активних бойових дій – 15% посадового окладу; на територіях можливих бойових дій – 10% посадового окладу. Право на доплати матимуть судді 86 судів, зокрема у Запорізькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Донецькій областях. Кошти для цього можуть бути перерозподілені із понадпланових надходжень від судового збору.

Юлія Бокова відзначила важливість такої пропозиції, оскільки це сприятиме мотивуванню суддів, яких призначають на посади у місцевих судах, обирати роботу в судах на прифронтових територіях. Якщо фінансування може бути забезпечено за рахунок судового збору, то, на думку Юлії Бокової, Вища рада правосуддя може підтримати таку ініціативу. 

Комітет ВРУ також заслухав звернення голів Київського апеляційного суду, Північного апеляційного господарського суду, Шостого апеляційного адміністративного суду, Київського окружного адміністративного суду, Господарського суду м. Києва щодо внесення змін до класифікації посад працівників апаратів судів, повноваження яких поширюються на всю територію України. Керівники судів мотивували своє прохання тим, що через низькі заробітні плати відбувається відтік кваліфікованих кадрів з апаратів судів, відповідно складається ситуація, яка може призвести до зупинення здійснення правосуддя у цих судах. Комітет підтримав пропозицію представників судів. 

Комітет ВРУ з питань правової політики підтримав проєкт рішення щодо звернення до Прем’єр-міністра України та Кабінету Міністрів України про сприяння переданню Вищій раді правосуддя приміщення на проспекті Берестейському для подальшого розміщення Служби дисциплінарних інспекторів.

Як зазначив член Правового Комітету ВРУ Павло Павліш, приміщення запропоновано Кабінетом Міністрів України та Фондом державного майна України.

Юлія Бокова висловила вдячність Комітету за підтримку та сприяння у вирішенні важливого питання щодо виділення приміщення для Служби дисциплінарних інспекторів, а також стосовно докладання зусиль для розв’язання проблеми щодо підвищення заробітних плат працівників апаратів судів і підвищення оплати праці суддів у судах на територіях бойових дій.

Крім цього, під час засідання Комітету відбулося обговорення законопроєкту № 10301 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо запровадження спеціалізації суддів з розгляду військових кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. З огляду на велику кількість зауважень і альтернативних пропозицій, Комітет вирішив доопрацювати цей законопроєкт. Під час дискусії Юлія Бокова зазначила, що Вища рада правосуддя готує консультативний висновок щодо цього законопроєкту.

Вища рада правосуддя