Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ЗМІ та громадськості: оприлюднено комунікаційну стратегію Тернопільського окружного адміністративного суду на 2018-2019 роки

02 лютого 2018, 10:22

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом голови Тернопільського окружного адміністративного суду

від 29.12.2017 №34-ОД/г

 

 

 

Комунікаційна стратегія

 Тернопільського окружного адміністративного суду на 2018-2019 роки

 

      Зміст

 

  1. Вступ
  2. Аналіз стану комунікаційної діяльності Тернопільського окружного адміністративного суду
  3. Наявність ресурсів для здійснення комунікацій і проблем, які потребують вирішення
  4. Стан зв’язків із громадськістю
  5. Мета і основні цілі комунікаційної стратегії
  6. Цільові аудиторії Тернопільського окружного адміністративного суду
  7. Форми і засоби комунікації з цільовими аудиторіями
  8. План комунікаційних заходів на 2018-2019 роки (внутрішня і зовнішня комунікація)
  9. Очікування та критерії оцінки комутаційної діяльності

       Вступ

Стратегія комунікаційної діяльності Тернопільського окружного адміністративного суду є основним документом за яким здійснюється зовнішня та внутрішня комунікації на регіональному рівні, включає в себе комплекс комунікативних прийомів, технік, засобів та  методів,  направлених надати об’єктивну інформацію про діяльність суду і суддів для здійснення постійного  зацікавленого діалогу із громадянамив інтересах забезпечення незалежності судової влади, гарантування законності та правопорядку, здійснення об’єктивного і неупередженого правосуддя.

Стратегія розроблена на основі Концепції комунікації судової влади України.

Структура та зміст стратегії визначається цілями правосуддя та завданнями суду і заснована на нормах Конституції України, Законів України “Про судоустрій і статус суддів”, Кодексі суддівської етики, Мадридських принципах щодо зв’язку між засобами масової інформації та суддівською незалежністю, інших міжнародних, що регулюють діяльність  в цій сфері (залежно від суду, який розробляє цей документ).

      1. Аналіз стану комунікаційної діяльності Тернопільського окружного адміністративного суду

 Завдяки впровадженню сучасних інформаційних технологій ведення внутрішнього документообігу, управління апаратом та донесення інформації про діяльність суду до широкого кола громадськості через офіційний веб-сайт ТОАС http://adm.te.court.gov.ua/sud1970/ та офіційну сторінку в соціальній мережі Facebook Тернопільський окружний адміністративний суд набув певного  досвіду здійснення внутрішньої і зовнішньої комунікаційної діяльності.

 Згідно  наказу керівника апарату Тернопільського окружного адміністративного суду № 104-ос/к  від 17 листопада 2017 року, головним спеціалістом із забезпечення зв’язків із засобами масової інформації (прес-секретар) призначено  Н.В. Твердохліб.

 Прес-секретар виконує функції забезпечення зв’язків ТОАС із громадянами та ЗМІ, що поступово набувають системного характеру. Щоденно на офіційній сторінці ТОАС у соціальній мережі Facebook висвітлюються головні події, які відбуваються не тільки в житті суду, а й у правовому житті держави, про заходи, які проводяться в ТОАС, а також, ті, в яких беруть участь судді та працівники апарату. Прес-секретар опрацьовує в установленому порядку запити та звернення представників ЗМІ, забезпечує підготовку і поширення матеріалів про діяльність ТОАС у ЗМІ, направляє у відповідні видання офіційні заяви, спростування, роз’яснення у зв’язку з публікаціями про діяльність ТОАС.

 ТОАС використовує автоматизований цикл ведення діловодства та проходження судових справ, в якому враховано передовий досвід судового адміністрування, кадрової політики та організації роботи.

 Тернопільський окружний адміністративний суд оснащений інформаційними стендами, за допомогою яких відвідувачі мають змогу ознайомитись з переліками справ, призначених до розгляду, зразками документів, ставками судового збору, платіжними реквізитами, графіком особистого прийому громадян керівництвом ТОАС.

 Від  початку своєї діяльності Тернопільський окружний адміністративний суд демонструє відкритість своєї роботи, веде планову та системну комунікаційну діяльність у таких напрямках:

  • внутрішній – робота над вдосконаленням комунікативних та професійних навиків суддів та працівників апарату ТОАС , з метою забезпечення інформаційної насиченості суду та  підвищення комфортності для відвідувачів і роботи працівників ТОАС здійснюється  облаштування приміщення ТОАС  ;

- зовнішній – ТОАС інформує громадськість  про свою  роботу, налагоджує постійний зацікавлений діалог з громадськістю та ЗМІ, залучає студентів та молодих фахівців пройти практику та стажування в ТОАС, тощо.

 Голова  суду та інші судді активно беруть участь у міжнародних конференціях з питань адміністративного права та процесу, сприяють вдосконаленню та реформуванню норм чинного законодавства, а також активно долучаються до  реформування системи правосуддя в Україні. Таким чином, ТОАС задіяний у міжнародних проектах реформування та вдосконалення організаційної структури роботи суду та працівників апарату.

       2. Наявність ресурсів для здійснення комунікацій і проблем, які потребують вирішення.

З дня свого заснування і в поточному часі важливим є питання забезпечення суддів і працівників апарату належними умовами праці та відповідно обладнаними приміщеннями для здійснення своїх обов’язків, а також забезпечення відвідувачів, людей з обмеженими фізичними можливостями вільним, безперешкодним доступом до приміщення суду.

 Зустрічі із представниками  національних та міжнародних організації, представника ЗМІ проводяться в непристосованих приміщеннях. Така не повна комплектація суду  не сприяє формуванню позитивного іміджу ТОАС та іноді створюють проблеми у спілкуванні з представниками преси.

 Дані питання можуть бути повністю вирішені  шляхом оновлення та адаптації приміщень суду, що дасть змогу повністю та ефективно виконувати свої обов’яки суддям  та всім працівникам апарату суду.

Ще одним важливим питанням , що створює перешкоди в спілкуванні з громадськістю -  низький рівень загальної правової культури суспільства.  Останні декілька років населення досить пильно і гостро обговорюють діяльність  органів судової влади в Україні. В основному дискусії ведуться про якість судового розгляду справ. Під час диспутів використовується різна, часто суперечлива інформація про показники функціонування судових органів. Як правило, така інформація здобувається з неофіційних джерел, що здебільшого мають суб’єктивний характер, адже формуються політиками засобами масової інформації, зацікавленими особами тощо. Водночас, не дають правильного уявлення про стан здійснення судочинства й дані офіційної статистки , оскільки не відображають ставлення і сприйняття судового розгляду учасникам судових процесів.

 Враховуючи це, ТОАС постійно підкреслює важливість врахування обох згаданих факторів: з одного боку, офіційної статистики, що свідчить про навантаження та обсяг роботи суддів та працівників судових органів, а з іншого – реальних потреб громадян, що звертаються до суду і хочуть реалізувати своє право на судовий захист ефективно й у визначені строки. Саме тому, сьогодні стало актуальним використання методів, що дають можливість сформулювати думку про якість судових послуг через показники суб’єктивних оцінок судового розгляду особами, що є безпосередніми учасниками процесів.

       4. Стан зв’язків із громадськістю

ТОАС епізодично співпрацює з місцевими представниками ЗМІ, це завдання входить до повноваження прес-секретаря. Час від часу висвітлюються питання організації роботи суду, правової просвіти, діяльності суддів, розгляду справ, які набирають резонансного значення .

 ТОАС постійно оновлює матеріали на своїй сторінці веб-порталу “Судова влада України ” та офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook.

 Тернопільський окружний адміністративний суд постійно організовує зустрічі з різними правозахисними організаціями, професійними аудиторіями, студентами, веде інформаційно-просвітницьку роботу з громадськістю в яких беруть участь судді та працівники апарату суду. При виникненні потреби – організовуються зустрічі з актуальними цільовими аудиторіями.

       5. Мета і основні цілі комунікаційної стратегії

Метою  комунікаційної стратегії ТОАС є формування довіри громадян до системи судочинства в Україні через довіру до роботи Тернопільського окружного адміністративного суду, як ланки системи і, загалом, підвищення авторитету судової влади в суспільстві.

 Основні цілі комунікаційної стратегії:

- підвищення рівня авторитету та довіри суспільства до судової влади, забезпечення її прозорої діяльності;

- запевнення  об’ємної кількості населення у вагомості їхньої  підтримки у діяльності суддів в  здійсненні об’єктивного, незацікавленого, незалежного та справедливого правосуддя;

- підтримка стосунків між членами суддівського корпусу, сприяння в обміні інформацією між ними та організації спільної комунікаційної діяльності за межами судової влади;

- підвищення рівня компетентності населення регіону щодо своєрідності, специфічності і змісту діяльності суду;

- підвищення авторитету суддів та працівника апарату суду в суспільстві;

- покращення відносин зі ЗМІ, лідерами громадської думки, громадськими організаціями, органами державної влади і місцевого самоврядування в інтересах побудови правової держави;

- підвищення рівня освіти населення в правовому полі, надання більш широкої  наповнюваності інформацією   громадян про шляхи забезпечення їх конституційних прав та необхідність дотримання ними конституційних обов’язків;

- підвищення престижу роботи суді, профорієнтація молоді.

       6. Цільові аудиторії ТОАС

Відповідно до цілей та актуальних проблем ТОАС, цільовими аудиторіями є:

 Внутрішні:

  • професійні судді;
  • судді – члени громадських об’єднань суддів;
  • судді у відставці;
  • працівників судів.

 Зовнішні:   

  • громадяни, які часто звертаються до суду (громадяни, які мають статус “діти війни”, ліквідатори катастрофи на ЧАЕС);
  • відвідувачі суду;
  • професійні організації, інтереси яких вирішуються у судовому порядку, наприклад, представ малого та середнього бізнесу тощо;
  • правозахисні організації;
  • посадові особи виконавчої влади;
  • посадові особи органів місцевої влади;
  • науково-експертне середовище;
  • студентство;
  • школярі загальноосвітніх шкіл та інтернатів;
  • працівники ЗМІ.

 На даний час, первинною  для ТОАС є зовнішня цільова аудиторія, оскільки саме вона сприяє досягненню основних цілей комунікаційної стратегії суду.

       7. Форми і засоби комунікації з цільовими аудиторіями.

Коли виникає питання вибору каналів зв’язку із цільовою аудиторією обов’язково звернути  увагу на специфіку кожної окремої групи.

 При виборі засобів комунікації із громадянами, слід відмітити, що ця групи є найбільш масштабною та різносторонньою, тому  краще, було б обрати канали, які є більш численними, та доступними широкому загалу.

 Канали зв’язків із громадськістю:

1) проведення опитування громадської думки;

2) випуск друкованої продукції (буклети, брошури тощо);

3) надання інформації через веб-сайт ТОАС;

4) розповсюдження інформації через офіційну сторін ТОАС у соціальній мережі Facebook;

5) розміщення інформації на інформаційних стендах у приміщень ТОАС.

 Обрання каналів комунікації ТОАС із представниками ЗМІ важливо врахувати, що ця група є більш вузько спеціалізованою , та деякі представника ЗМІ працюють лише з правничими темами.

Каналами комунікації із ЗМІ можу бути обрано:

1) спеціалізовані навчальні  заходи, тематичні семінари для профільних представників преси;

2) прес-тури для журналістів (дні відкритих дверей);

3) надання інформації через веб-сайт ТОАС;

4) надання інформації через офіційну сторінку в соціальній мережі Facebook;

5) розсилання інформації про діяльність ТОАС безпосередньо у ЗМІ;

6) організація інтерв’ю з керівництвом ТОАС.

 Щодо засобів зв’язку із студентами юридичних спеціальностей, обов’язково звернути увагу, що основною метою співпраці з цією ланкою є поширення популярності роботи в суді з метою формування майбутнього високопрофесійного персоналу. Добір комунікації необхідно здійснювати з наданням переваги таким освітнім заходам:

  • зустрічі, обговорення тем, безпосередньо пов’язаних із діяльністю судів;
  • залучення студентів до заходів, що проводяться у ТОАС;
  • сприяння організації проходження практики студентами юридичних спеціальностей у ТОАС.

  Каналами комунікації із представниками суб’єктів владних повноважень можуть бути:

1) надання інформації через веб-сайт ТОАС;

2) обмін інформацією шляхом офіційного листування;

3) підготовка висновків та пропозиції до законопроектів;

4) залучення суб’єктів владних повноважень до заходів, що проводяться в ТОАС.

       8. План комунікаційних заходів ТОАС на 2018-2019 роки

 

№п/п

Назва заходу

Цільова аудиторія на яку розрахований захід

Очікуваний результат

Орієнтована дата проведення

Примітка

Внутрішня комунікація

1.

Налагодження системи оперативного обміну інформацією працівників суду з професійних та інших питань діяльності суду та судової системи загалом

Судді та працівники апарату суду

Налагодження ефективної комунікаційної  взаємодії вироблення спільних позицій з питань діяльності суду

 

 

Постійно

 

2.

Організація проведення навчання на тему «Спілкування та взаємодії в колективі»

Судді та працівники апарату суду

Формування навичок ефективного спілкування та комунікаційної взаємодії

Квітень 2018 року

 

3.

Проведення тренінгу спілкування із представниками ЗМІ

Судді

Формування та вдосконалення  навичок спілкування із ЗМІ

Травень 2018року

 

4.

Проведення спільних заходів з органами суддівського самоврядування та суддями у відставці

Судді, працівники апарату, керівники органів суддівського самоврядування, судді у відставці

Налагодження ефективної комунікаційної взаємодії, вироблення спільних позицій з питань діяльності суду

Червень-липень

2018 року

 

Зовнішня комунікація

1.

Безперервне оновлення інформації  у всіх розділах  офіційного веб-порталу “Судова влада”

Громадяни, відвідувачі суду, представники ЗМІ, громадські організації, представники органів державної влади та місцевого самоврядування та інші.

Оперативне отримання довідкової інформації про діяльність суду

Постійно

 

2.

Безперервне оновлення інформації на офіційній сторінці ТОАС у соціальній мережі Facebook

Громадяни, відвідувачі суду, представники ЗМІ, громадські організації, представники органів державної влади та місцевого самоврядування та інші.

Оперативне отримання довідко їх інформації про діяльність суду

Постійно

 

3.

Підготовка матеріалу для розповсюдження та матеріалів для презентації

Громадяни, представники ЗМІ, громадські та правозахисні організації, державні установи

Формування позитивного іміджу суду

Протягом року

 

4.

Оновлення інформаційних стендів у приміщенні суду

Громадяни, відвідувачі суду, представники ЗМІ, громадські організації, представники органів державної влади та місцевого самоврядування 

Оперативне отримання довідко їх інформації про діяльність суду

Постійно

 

5.

Проведення інформаціно-просвітницької роботи

Студенти

Підвищення обізнаності про діяльність судової системи, професійне орієнтування. Підвищення довіри до роботи суду

Постійно

 

6.

Участь суддів у випусках місцевого радіо і телебачення

Громадяни, відвідувачі суду, представники ЗМІ, громадські організації, представники органів державної влади та місцевого самоврядування

Інформування про роботу суду. Підвищення авторитету суду, підвищення рівня довіри громадян до роботи суду

Протягом року

 

7.

Моніторинг матеріалів у ЗМІ, які стосуються діяльності суду, за необхідності – організація оперативного реагування на них

Цільові групи

(за результатами моніторингу)

Оперативне реагування покращує сприймання громадянами роботи суду, підвищує довіру до роботи суду

Постійно

 

8.

Організація виступів, інтерв’ю керівництва суду, суддів з актуальних питань

Громадяни регіону, у випадку конкретного питання – відповідні цільові групи

Презентація суду, як відкритої установи, висвітлення окремих питань судочинства та роботи суду

Протягом року

 

9.

Проведення “Дня відкритих дверей”

Студенти

Надання інформації про діяльність суду, підвищення довіри до роботи суду

Протягом року

 

10.

Висвітлення в ЗМІ заходів, які проводяться в суді

Громадяни регіону, громадські організації, студенти

Інформування про роботу суду, демонстрація відкритості діяльності формування позитивного іміджу суду, підвищення довіри громадян до правосуддя

Постійно

 

  9. Очікування та критерії оцінки комунікаційної діяльності

 З метою налагодження та покращення зв’язків із громадськістю Тернопільський окружний адміністративний суд впроваджує свою комунікативну стратегію очікуючи  в кінцевому результаті  встановлення змістовного та постійного діалогу із суспільством, підвищення авторитету суду , покращення правової обізнаності населення про порядок захисту їхніх прав та інтересів у судах, збільшення та укріплення довіри громадян і їхньої впевненості у неупередженому та законному прийняті рішень .

  Важливими серед очікуваних результатів реалізації Комунікаційної стратегії ТОАС можна назвати:

  • підвищення рівня правової обізнаності населення та ЗМІ;
  • підвищення рівня зацікавленості громадян, насамперед молодих юристів, у роботі в суді;
  • налагодження постійного зв’язку із ЗМІ з метою оперативного висвітлення діяльності ТОАС;
  • формування позитивного іміджу судової влади.