Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Касаційного цивільного суду обмінюються досвідом з європейськими колегами щодо касаційного розгляду

05 лютого 2018, 18:27

5 лютого 2018 року у Касаційному цивільному суді у складі Верховного Суду розпочав роботу семінар для суддів на тему: «Питання касаційного розгляду: досвід країн Європи».

П’ятиденний захід проводиться у рамках Проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» у співпраці з Національною школою суддів України.

Вітаючи колег та експертів проекту, секретар Пленуму Верховного Суду Дмитро Луспеник звернув увагу на зміни, що були внесені до Конституції України в частині правосуддя, а також до цивільного процесуального законодавства.

«Судді позитивно сприйняли зміни до Конституції в частині правосуддя, зокрема щодо переходу судової системи з чотириланкової до триланкової. На сьогодні Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України. У новому Цивільному процесуальному кодексі України передбачено чимало новел, зокрема, змінено порядок розгляду справ судом касаційної інстанції, повноваження суду касаційної інстанції, запроваджено нові процесуальні фільтри. Тож, – зазначив секретар Пленуму ВС, – українська сторона також має досвід реалізації реформ, про який охоче розповість європейським експертам. Даний захід буде, безперечно, корисним для обох сторін».

Із вітальними промовами виступили також ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та партнер постійного радника проекту Twinning, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Спікери заходу: суддя Верховного Суду Федеративної Республіки Німеччина, професор Мангеймського університету Маркус Герляйн та суддя Верховного Суду Латвійської Республіки, викладач Центру підготовки суддів Латвійської Республік Алдіс Лавінч.

Впродовж п’яти днів обговорюватимуться такі теми: «Роль Касаційного суду у здійсненні правосуддя», «Тлумачення правової норми та розвиток законодавства», «Вплив рішень Конституційного суду та практики Європейського суду з прав людини на прийняття рішень Верховним Судом», «Принципи цивільного судочинства та ефективність розгляду справ», «Вимоги до рішень апеляційних судів щодо встановлення фактів».

Довідково: Проект Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» впроваджується спільно з Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва, Міністерством юстиції Латвійської Республіки та Верховним судом Латвійської Республіки.

Метою проекту є посилення незалежності та ефективності судової влади за рахунок впровадження європейських стандартів, а також підвищення інституційної спроможності Верховного Суду, що дозволить сформувати єдину судову практику при здійсненні правосуддя і сприятиме зміцненню верховенства права в Україні.

 

За повідомленням прес-служби ВС