Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ проводить підготовку суддів Верховного Суду в Касаційному господарському суді

05 лютого 2018, 18:33

5–9 лютого 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів Верховного Суду в Касаційному господарському суді.

Вітальними словами підготовку відкрили проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна, заступник голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, заслужений юрист України Богдан Львов та постійний радник Проекту Twinning Яутріте Брієде.

Суддя Конституційного Суду Австрійської Республіки, професор кафедри цивільного та господарського права Віденської школи економіки та бізнесу Георг Кодек та суддя Конституційного Суду Латвійської Республіки, наразі суддя Конституційного Суду Латвійської Республіки Яніс Нейманіс у своїх виступах детально зупиняться на розгляді важливого питання щодо сутності касації та розглянуть засоби правового захисту в апеляційних та касаційних провадженнях, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Судді Георг Кодек та Яніс Нейманіс під час презентації обміняються позитивним досвідом стосовно застосування “касаційних фільтрів” у судових системах Австрії та Латвії, детально зупиняться на застосуванні критерію “важливе питання права” та визначенні стандарту перегляду встановлених фактичних обставин. Суддя Яніс Нейманіс залучить суддів до обговорення низки актуальних питань щодо організації роботи судді. У ході презентацій Яніса Нейманіса передбачено обговорення цікавих тем та дискусії. Зокрема, розгляд питання щодо повноваження та прав голови суду визначати дати розгляду справи в судовому засіданні, надання доручення з підготовки справ. У виступі викладач зосередить увагу на питаннях щодо забезпечення належної організації усного слухання та письмових проваджень, удосконалення  принципу змагальності та методології вирішення правових питань. У ході наступної лекції Яніс Нейманіс ознайомить суддів з актуальною інформацією щодо застосування принципів права при вирішенні справ, установлення сутності принципу права. Доповідач розкриє питання добросовісного використання прав та обов’язків учасників провадження та дотримання справедливості в господарському праві. Також у ході свого виступу Яніс Нейманіс приділить увагу теоретичним та практичним аспектам щодо застосування оціночних понять та правових норм, що мають широке значення, правовій аргументації рішень касаційного суду, колегій суддів, конституційності норм та доцільності звуженого тлумачення.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

За повідомленням прес-служби суду