Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винуватець резонансного ДТП з двома загиблими, яке кілька років тому сталось у Нікополі отримав 3 роки позбавлення волі

08 лютого 2018, 09:36

Громадянина Тапаєва  С.Р, що 24 грудня 2016 року у Нікополі на пішохідному переході здійснив наїзд на 2-х громадян, які від отриманих травм того ж дня померли у лікарні,  засуджено за ч.3 ст.286 КК України із застосуванням ст. 69 КК України, до покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки та позбавлення права керування транспортними засобами на такий же термін.

21 вересня 2017 року Нікопольським міськрайонним судом Дніпропетровської області (суд першої інстанції) розглянуто кримінальне провадження стосовно Тапаєва С.Р. Чоловіка  визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, які спричинили загибель кількох осіб)  та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на шість років, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

На вирок суду першої інстанції обвинуваченим Тапаєвим С.Р., його захисниками та потерпілою були подані апеляційні скарги, у яких ставились питання про зміну вироку з призначенням покарання за ч.3 ст.286 КК України, із застосуванням положень ст.69  КК України, зі звільненням його на підставі положень статей 75,76 КК України, від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком. Адвокати також просили врахувати той факт, що рідні обвинуваченого надавали матеріальну допомогу сім`ям загиблих. У свою чергу потерпіла також, не оспорюючи фактичні обставини провадження, доведеність вини обвинуваченого та правильність кваліфікації його дій просила вирок щодо Тапаєва С.Р змінити шляхом пом’якшення покарання та застосування до нього положень статей 75, 76 КК України. Обгрунтовуючи свої доводи потерпіла, посилаючись на невідповідність  призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення  та особі обвинуваченого через суворість, просила врахувати, що при призначені обвинуваченому покарання, судом фактично не врахована її позиція, згідно якої вона просила не карати суворо Тапаєва С.Р та не позбавляти його волі. Вона також звернула увагу, що обвинувачений у повному обсязі відшкодував спричинену їй моральну шкоду та пообіцяв у подальшому надавати матеріальну допомогу, а перебування у місцях позбавлення волі зробить це неможливим.

10 січня 2018 року колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області (м. Кривий Ріг)  були розглянуті та частково задоволені апеляційні скарги на вирок Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

З урахуванням особи Тапаєва С.Р., того факту, що злочин, у вчиненні якого він обвинувачується, відноситься до категорії тяжких, але скоєний з необережності, встановлених судом обставин, які пом’якшують покарання – визнання ним вини та ставлення до вчиненого, щирого каяття, а також позиції потерпілих, які не наполягають на суворому покаранні, тобто наявності кількох обставин, що пом’якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості чиненого злочину, колегія суддів призначила обвинуваченому основне покарання у вигляді позбавлення волі, нижчого від найнижчої межі, передбаченої санкцією ч.3 ст. 286 КК України, за правилами ст. 69 КК України, що є справедливим та відповідає меті покарання.

Колегія суддів постановила: вважати Тапаєва С.Р засудженим за ч.3 ст. 286 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки

 

За повідомленням прес-служби суду