Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Хотинському райсуді відбувся семінар «Спілкування працівників суду із ЗМІ»

27 березня 2018, 17:15

    Згідно плану комунікаційних заходів Хотинського районного суду 27 березня 2018 року у приміщенні Хотинського районного суду Чернівецької області відбувся семінар на тему: «Спілкування працівників суду із ЗМІ».
    Очікуваний результат від семінару – формування навичок зі ЗМІ. Цільовою аудиторією на яку направлено захід є судді, працівники апарату суду.
    У семінарі взяли участь керівник апарату, прес-секретар суду, суддя-спікер Хотинського районного суду та працівники апарату.
Акцентували увагу колективу суду на основних моментах злагодженого формування відносин суду з представниками засобів масової інформації та представниками громадськості.
   Велику увагу було приділено основним принципам спілкування працівників суду і судів із засобами масової інформації, та правовим позиціям Європейського суду з прав людини, а саме: принципу інформування громадськості через ЗМІ - громадськість мусить мати можливість одержувати через ЗМІ інформацію про діяльність судових та правоохоронних органів. Відповідно, журналістам має бути надана можливість вільно висвітлювати і коментувати діяльність системи кримінальної юстиції, за винятком обмежень, встановлених у рекомендаціях Комітету Міністрів Ради Європи.
    Принцип презумпції невинуватості - Дотримання принципу презумпції невинуватості - невід’ємна складова права на справедливий судовий розгляд. Відповідно, думки та відомості про судовий розгляд, що триває, можна поширювати через ЗМІ лише в тих випадках, коли цим не буде заподіяна шкода презумпції невинуватості підозрюваного чи обвинуваченого у скоєнні злочину. Принципу точності інформації- доступ до інформації- якщо під час судового розгляду журналісти на законних підставах отримують будь-яку інформацію від судових чи правоохоронних органів, то ці органи мають забезпечити доступність цієї інформації, без дискримінації, для представників усіх медіа, що звертаються чи звернуться до них з запитом щодо одержання такої інформації. Принцип - способи надання інформації ЗМІ – якщо органи судової влади чи правоохоронні органи з власної ініціативи вирішать надати ЗМІ інформацію про судовий процес, що триває, то таку інформацію потрібно надавати без дискримінації та, якщо це можливо, через прес-релізи, проведення прес-конференцій заходами уповноважених посадових осіб чи в інший дозволений спосіб; принципу - регулярне інформування під час кримінальних процесів –під час кримінальних процесів, що стосуються суспільних інтересів, чи інших судових процесів, які мають суспільний резонанс, органи судової влади мусять інформувати ЗМІ про свої основні дії – за умови, що це не заподіє шкоду таємниці слідства і не створить перешкод; також і інші принципи - право на виправлення та право на відповідь – способи надання інформації журналістам ;регулярне інформування під час кримінальних процесів ; заборона на використання інформації; захист недоторканності приватного життя в рамках судового розгляду, що триває; неприпустимість впливу на суд; шкідливе досудове розголошення; допуск журналістів; доступ журналістів до зали судових засідань; пряма трансляція з зали судових засідань та зйомка таких засідань…
    В ході проведення семінару розглянуто поради про те, як поводитись із ЗМІ під час надання інтерв`ю.
Зокрема такі загальні правила спілкування суддів і працівників суду з представниками ЗМІ, як чесність, точність інформації, повага до праці журналістістів, ініціативність представника суду у спілкуванні, самостійність, увага до заголовків при підтвердженні згоди на оприлюднення інтерв'ю, яскравість заяв, просто¬та, доступність, надання письмових матеріалів за необхідності, довіра, тощо. Дотримання перелічених норм етичної поведінки дозволить працівникам суду організовувати належну взаємодію з представниками ЗМІ, а останні, у свою чергу, зможуть отримати чіткі вимоги щодо виконання власних обов'язків у стінах суду, зрозуміти специфічні обмеження у висвітленні судової проблематики, і все це значно покращить існуючу ситуацію у відносинах судової влади та засобів масової інформації.
   Отримані знання працівниками Хотинського районного суду сприятимуть не лише формуванню професійної та компетентної думки про діяльність суду серед ЗМІ та громадськості, а й будуть використані для надання достатньої та фахової інформації про роботу суду на засадах довіри і відкритості.
Авторитет судової влади в суспільстві перш за все залежить від ефективності правосуддя, спроможності суддів захистити права громадян, професіоналізму та моральності представників судової влади. Все це потребує інформаційного забезпечення та підтримки з боку засобів масової інформації, які здатні впливати на громадську думку, на правову позицію громадян в оцінках діяльності суду та правоохоронних органів по захисту їх прав та законних інтересів.

 За повідомленням прес-служби суду