Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Господарському суді Херсонської області розпочато серію навчальних заходів для помічників судді

28 березня 2018, 11:51

Кадри є важливим фактором успішного функціонування будь-якої організації. З метою підвищення кваліфікації співробітників шляхом отримання нових знань та вмінь, що є надзвичайно важливим елементом самовдосконалення у професійній діяльності, в судах складаються навчальні плани, де визначається тематика семінарських занять, дати їх проведення, а також склад слухачів і доповідачів.

У 2018 році Господарським судом Херсонської області організовано проведення серії навчальних заходів – «Школа навчання помічників суддів».

Захід проводиться у форматі семінару на якому учасники мають можливість обговорити судову практику, а також поділитися власним досвідом вирішення проблемних питань, що виникають під час розгляду справ. Окремим елементом навчання є висвітлення новел законодавства та перспектив розвитку правової сфери України.

 На першому засіданні «Школи» помічник судді Вецало Марина підготувала доповідь за темою вирішення земельних спорів у судовому порядку та розповіла колегам про свій досвід роботи з відповідною категорією справ. 

Теоретична частина семінару стосувалася таких незвичних для правового поля України понять як криптовалюта, bitcoin, mining. Використання криптовалюти є новим, революційним способом здійснення платежів, однак визначеного правового статусу в Україні такий засіб оплати на даний час не має.

На семінарі учасники з’ясовували що ж таке технологія blockchain та які можливості вона надає в різних сферах; правовий статус криптовалют в світі та за законодавством України; обговорили відповідні законопроекти, що знаходяться на розгляді у парламенті.

Перший з них, проект закону «Про обіг криптовалюти в Україні» від 06.10.2017 № 7183, який визначає основні поняття і прирівнює криптовалюту до об'єкта права власності, а не до платіжного засобу, з відповідним оподаткуванням згідно чинного законодавством. У свою чергу, проект закону «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні» від 10.10.2017 № 7183-1 акцентував увагу на регулюванні діяльності криптовалютних бірж, яким пропонує надати статус фінансових установ з подальшим отриманням ліцензії на відповідну діяльність. Проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні)» від 30.10.2017 № 7246 взагалі пропонує звільнити від оподаткування прибуток з купівлі та продажу криптовалют, а також їх видобутку.

У листопаді минулого року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку проаналізувала зазначені законопроекти і прийшла до висновку, що вони встановлюють занадто жорстке регулювання і потребують доопрацювання. Так, термін «криптовалюта» пропонується замінити на «криптоодиницю», оскільки вона не є валютою як такою; доцільніше розглядати її як фінансовий інструмент або інвестиційний актив і рідше товар; підходити до легалізації з урахуванням специфіки конкретних криптовалют, які мають відмінності в характері і кількості сторін операцій. Тому, можливо, найближчим часом ми побачимо зовсім інші проекти законів щодо регулювання ринку криптовалют в Україні.

За повідомленням прес-служби суду