Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП зустрілась із суб’єктами формування Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ

13 жовтня 2021, 12:19

За ініціативи Вищої ради правосуддя відбулась робоча зустріч із суб’єктами формування першого складу Конкурсної комісії, яка утворюється для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та формування переліку кандидатів, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності.

Метою заходу стало обговорення практичних питань, пов’язаних з початком роботи першого складу Конкурсної комісії, зокрема: затвердження регламенту і положення про проведення конкурсу, надання приміщення, фінансування, а також питання коли саме розпочне свою роботу Конкурсна комісія.

Від міжнародних та іноземних організацій участь у заході взяли представники Офісу Ради Європи в Україні, Посольства ФРН в Україні, Посольства Великої Британії в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Посольства Канади в Україні, Представництва ЄС в Україні, регіональної місії USAID в Україні, Молдові та Білорусі, Програми USAID «Правосуддя для всіх», Програми розвитку ООН в Україні, Проєкту ЄС «Право-Justice».

Також участь у заході взяли члени Конкурсної комісії від Ради суддів України, які відповідно до вимог чинного законодавства були призначені наказом від 17 вересня 2021 року виконувача обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віктором Грищуком.

Коментуючи проблемні аспекти початку роботи Конкурсної комісії, виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький зазначив, що Рада занепокоєна масовим звільненням суддів та ненаповненням судів новими кадрами у зв’язку із тим, що ВККС України не працює протягом двох років. «Наразі залишаються незавершеними розпочаті процедури кваліфікаційного оцінювання щодо понад 2000 суддів, не можуть бути розпочаті нові процедури добору та конкурсного заповнення існуючих суддівських вакансій», – зауважив Олексій Маловацький.

Щодо наповнення судів кадрами в. о. Голови ВРП зауважив, що фактична кількість суддів у судах України – 5230 при визначеній кількості – 7304. Повноваження щодо здійснення правосуддя мають 4660 суддів. Вакантними залишаються 2074 суддівська посада.

За словами Олексія Маловацького, у 450 суддів закінчуються повноваження вже у грудні поточного року. У зв’язку з цим, необхідно запроваджувати процедури відновлення їх на посаді. «Наступна проблема – 300 суддів ліквідованих судів не здійснюють правосуддя, однак продовжують отримувати заробітну плату. Це вартує державі приблизно 27 мільйонів гривень щомісяця», – зазначив він.

Олексій Маловацький сказав, що представники іноземних урядів, які зацікавлені в судовій реформі в Україні, мають не тільки сформувати ВККС України, але й запропонувати їй план роботи на перший рік, що дасть змогу вирішити окреслені проблеми.

«Це важливо для того, щоб не створити ситуації відсутності інститутів державної влади в Україні і не допустити державного вакууму у здійсненні судочинства», – наголосив в. о. Голови ВРП.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя