Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 15 - 19 листопада 2021 року

23 листопада 2021, 15:05
 
На цьому наголосила член ВРП Інна Плахтій під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті ВРУ з питань правової політики.
 
Згідно з пропозиціями ДСА в цей період ВРП здійснила три перерозподіли видатків між судами та двічі погодила звернення ДСА до Міністерства фінансів України з поданням щодо розподілу понадпланових надходжень від сплати судового збору. Вказані кроки вжиті з метою спрямування коштів на виплату суддівської винагороди, обов’язкових складових зарплати працівникам апаратів судів та оплату поточних видатків, зокрема на оплату комунальних послуг та надсилання поштової кореспонденції.
 
І. Плахтій зазначила: «На жаль, кошти, які вдається спрямувати роблячи вказані кроки, не в змозі покрити усі потреби судів, особливо щодо фінансування поточних видатків. Обсяг коштів, які наразі спрямовуються на оплату поточних видатків, становить лише 17 % від реальної потреби».
 
І. Плахтій зауважила, що відразу після надходження пропозицій від ДСА України ВРП невідкладно розгляне питання щодо перерозподілу вказаних коштів.

2. ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді Ігоря Ратушняка від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

Суддя Тиврівського районного суду Вінницької області Ратушняк І.О. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.
ВРП на засіданні 16 листопада 2021 року ухвалила продовжити до 17 січня 2022 року строк тимчасового відсторонення судді Тиврівського районного суду Вінницької області Ігоря Ратушняка від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

3. ВРП тимчасово відсторонила суддю Чернігівського окружного адміністративного суду від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

Суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Лобан Д.В. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.
На засіданні 16 листопада 2021 року ВРП ухвалила тимчасово, до 10 січня 2022 року, відсторонити суддю Чернігівського окружного адміністративного суду Лобана Д.В. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

4. Діючу територіальну юрисдикцію судів продовжено до 1 січня 2023 року

16 листопада 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів». Ним на один рік подовжено термін здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів згідно Постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-IX) територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2023 року.

5. ВРП ухвалила внести Президентові України подання про призначення шести суддів

16 листопада 2021 року ВРП ухвалила внести Президентові України подання про призначення на посади до місцевих судів:

  • Битяка Ігоря Григоровича – на посаду судді Васильківського районного суду Дніпропетровської області;
  • Кравченка Петра Анатолійовича – на посаду судді Тарутинського районного суду Одеської області;
  • Семчук Олену Сергіївну – на посаду судді Господарського суду Полтавської області;
  • Суботіну Світлану Анатоліївну – на посаду судді Криворізького районного суду Дніпропетровської області;
  • Ісаєву Діану Аркадіївну – на посаду судді Індустріального районного суду міста Дніпропетровська;
  • Шевченко Марину Олександрівну – на посаду судді Лисичанського міського суду Луганської області.

6. ВРП звільнила у відставку трьох суддів

ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Пікуль Антоніну Адольфівну – з посади судді Київського апеляційного суду;
  • Дєткова Олександра Якимовича – з посади судді Березівського районного суду Одеської області;
  • Висоцьку Валентину Степанівну – з посади судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду.

7. Розпочалася процедура відрядження суддів до трьох судів

ВРП відповідно до рішень від 16 листопада 2021 року  № 2218/0/15-21 та № 2226/0/15-21 оголосило про початок процедури відрядження суддів до:

Попаснянського районного суду Луганської області – 3 суддів;

Балаклійського районного суду Харківської області – 1 судді.

Відповідно до рішення від 18 листопада 2021 року  № 2243/0/15-21 ВРП оголосило про початок процедури відрядження суддів до Кам’янсько-Дніпровського районного суду Запорізької області - 2 суддів.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до зазначених судів, повинні протягом десяти днів з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів подати до ВРП необхідні документи

8. Більшість суддів працюють як металурги біля гарячої печі, – Олег Прудивус

Член ВРП Олег Прудивус в інтерв’ю телеканалу «СТБ» розповів про причини, які зумовлюють гострий дефіцит кадрів у судах.

9. Лариса Швецова: Ухвалення Закону України «Про медіацію» має важливе значення як для судової системи, так і для громадян

Член ВРП Лариса Швецова звернула увагу, що цей Закон передбачає можливість позасудового вирішення конфліктів, є альтернативою судовому розгляду,

«Судді через кадровий дефіцит працюють з надмірним навантаженням. Тож медіація дасть можливість хоч трохи розвантажити суди. Громадяни зможуть швидше вирішити спори та невідкладно виконати рішення»

За словами Лариси Швецової, у багатьох країнах Європи медіацію застосовують уже впродовж тривалого часу:

«В Україні як пілотний проєкт ця процедура використовується близько 20 років. Після набрання чинності вказаним Законом ми можемо застосовувати медіацію відповідно до встановлених ним вимог»

Законом внесені зміни до процесуальних кодексів та передбачена можливість вирішувати питання щодо передання спору медіатору для вирішення в позасудовому порядку. На час проведення процедури медіації суд може зупинити провадження у справі.

10. «Нарешті! Законопроєкт зареєстровано! Ми збережемо золотий фонд працівників апаратів судів!», – Олег Прудивус

Результатом тісної співпраці ВРП з парламентарями профільного правового комітету, ДСА та Головою РСУ Богданом Монічем в межах робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні стало розроблення та реєстрація надзвичайно важливого законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» (№ 6311). На цьому наголосив член ВРП Олег Прудивус:

«Наразі у судах критична ситуація не лише через гострий дефіцит суддів, а й через масовий відтік з апаратів судів кваліфікованих працівників. Державні службовці та працівники патронатної служби, від яких значною мірою залежить робота суду, звільняються через низький рівень заробітної плати, адже стимулюючі виплати за нинішнього правового регулювання є непрогнозованими і часто не виплачуються через нестачу коштів. Тож існує надзвичайна потреба у невідкладному вирішенні цієї проблеми»

На його переконання, запровадження сучасного справедливого та прозорого підходу до оплати праці, а саме встановлення нової системи визначення розміру заробітної плати зі збільшенням розміру базового окладу, дасть змогу зберегти кадровий потенціал, а також укомплектувати суди фаховими юристами.
Крім того, Олег Прудивус наголосив, що визначення розміру оплати праці у профільному спеціальному законі сприятиме незалежності судової влади.

11. Продовжено строк надання суддями згоди на відрядження до Чутівського районного суду Полтавської області

ВРП продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до Чутівського районного суду Полтавської області.
Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні до 26 листопада 2021 року подати до ВРП необхідні документи.

12. ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з приводу фактів, повідомлених суддями Господарського суду Одеської області

Від суддів Господарського суду Одеської області Наталії Петренко, Олега Цісельського, Тетяни Д’яченко та Катерини Погребної надійшли повідомлення про втручання в їхню професійну діяльність.

Судді поінформували, що від імені різних нібито учасників справ надійшли заяви, в яких зазначено, що судді Н. Петренко, Т. Д’яченко та К. Погребна під час розгляду справ, які перебували у їхньому провадженні, отримали по 3 000 доларів США.

З приводу повідомлень, що надійшли від суддів Господарського суду Одеської області, ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальних провадженнях, внесених 3, 8 та 20 вересня 2021 року до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 383 КК України.

13. Запорукою права на справедливий суд є незалежна адвокатура, – Олексій Маловацький

17 листопада 2021 року виповнилось дев’ять років від дня створення Національної асоціації адвокатів України. З цього приводу відбулось урочисте онлайн-засідання, участь у якому взяли представники ВРП – в.о. Голови ВРП Олексій Маловацький та член ВРП Павло Гречківський.

Олексій Маловацький вважає:

«Реформування адвокатури має відбуватися виключно за участі самих адвокатів, адже це і було основною ідеєю Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», що був прийнятий у 2012 році», – вважає Олексій Маловацький.

Член ВРП Павло Гречківський відзначив, що за роки існування НААУ, вона не тільки виросла як організація, але й стала відомою у світі.

В.о. голови ВРП повідомив, що наразі в судах першої та апеляційної інстанцій спостерігається серйозна проблема кадрового голоду. Зокрема, на сьогодні не здійснюється правосуддя у восьми судах, а 86 судів мають тільки одного суддю, у якого є повноваження здійснювати правосуддя. Олексій Маловацький сказав:

«Водночас близько 200 суддів очікують указів про призначення на посади суддів та приведення до присяги. ВРП буде ініціювати публічне звернення до Президента України стосовно вирішення цього питання»

14. Призначити неможливо чекати: Спільне публічне звернення ВРП та професійних організацій щодо призначення суддів

ВРП вперше спільно з суддівськими та адвокатськими організаціями звернулась до Президента України Володимира Зеленського як гаранта Конституції України з відкритим листом з проханням призначити суддів задля вирішення гострої кадрової кризи, що склалась в українських судах.

15. Олександра Серьогіна призначено заступником керівника секретаріату – начальником відділу з питань запобігання і виявлення корупції секретаріату ВРП

Конкурс на зайняття посади державної служби категорії «А» в системі правосуддя – заступника керівника секретаріату – начальника відділу з питань запобігання і виявлення корупції секретаріату ВРП було оголошено 22 квітня 2021 року.
29 жовтня 2021 року Комісія з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя внесла ВРП пропозицію щодо кандидатури Серьогіна О.Ю. як переможця вказаного конкурсу.

16. Вища рада правосуддя ухвалила важливі рішення щодо питань фінансування судової влади

18 листопада 2021 року ВРП погодила звернення ДСА України до Міністерства фінансів України з поданням щодо розподілу понадпланових надходжень від сплати судового збору, а також погодила перерозподіл видатків державного бюджету з метою забезпечення виплат суддівської винагороди для суддів, які фактично працюють, та заробітної плати працівників апаратів судів.

Так, ВРП невідкладно погодила чергові пропозиції ДСА України з метою чергового звернення до Міністерства фінансів України для розподілу понадпланових надходжень від сплати судового збору, які будуть спрямовані для якнайшвидшого забезпечення потреби судів у видатках споживання на суму 72 599,0 тис. грн.

Цим рішенням на оплату праці працівникам апаратів судів буде додатково спрямовано 60 189,9 тис. грн, що дасть змогу забезпечити стимулюючі виплати в місцевих загальних судах на рівні не менше 25 % від посадового окладу.

17. ВРП відреагувала на повідомлення судді Московського районного суду міста Харкова про втручання в її професійну діяльність

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, за фактами, повідомленими суддею Московського районного суду міста Харкова Тетяною Довготько.

«Юридична практика»