Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КГС ВС обговорили актуальні питання щодо вирішення спорів, пов’язаних із земельними відносинами

23 листопада 2021, 16:50

19 листопада 2021 року відбувся круглий стіл «Ринок землі: судова практика та питання державної реєстрації», організований Західним апеляційним господарським судом, Львівською Регіональною радою з питань реформи правосуддя та проєктом ЄС «Право-Justice».

Від Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду в заході взяли участь секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Тетяна Дроботова і судді Юрій Чумак, Віталій Уркевич, Єгор Краснов, Сергій Могил, Віталій Зуєв, Надія Багай, Наталя Волковицька, Інна Берднік, Григорій Мачульський, Іван Міщенко, Олексій Случ.

Суддя КГС ВС Віталій Уркевич висвітлив тему «Юрисдикційність земельних спорів». Він звернув увагу на критерії розмежування судової юрисдикції, зокрема на суб’єктний склад правовідносин, предмет спору, характер спірних матеріальних правовідносин, вказівку в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

Як зауважив спікер, виникають питання стосовно визначення юрисдикційності спорів, які пов’язані з оскарженням рішень органів місцевого самоврядування або наказів органів Держгеокадастру щодо виділення та надання земельних ділянок. Як приклад Віталій Уркевич навів відповідні правові позиції Великої Палати ВС, викладені в постанові від 17 жовтня 2018 року у справі № 380/624/16-ц за позовом фізичної особи до ГУ Держгеокадастру про визнання незаконним розпорядження та скасування наказу про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою і в постанові від 15 травня 2018 року у справі № 809/739/17 за позовом фізичної особи до ГУ Держгеокадастру про визнання неправомірним наказу.

Крім того, суддя КГС ВС звернув увагу на вирішення Великою Палатою ВС низки питань: скасування рішення, запису щодо державної реєстрації права оренди земельної ділянки; правомірність набуття права оренди земельної ділянки за рішенням державного органу; оскарження реєстрації права постійного користування земельною ділянкою; поновлення договору оренди земельної ділянки; оскарження рішення про встановлення річного розміру орендної плати за земельні ділянки; щодо «подвійної» оренди; поновлення договору оренди земельної ділянки; збільшення площі земель фермерського господарства; виділення другої та кожної наступної земельної ділянки для ведення фермерського господарства; використання на праві суборенди земельних ділянок, наданих для ведення фермерського господарства; визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою; стягнення коштів за використання земельної ділянки; визнання недійсним рішення ради; скасування наказу Держгеокадастру.

Детальніше у презентації.

У своєму виступі суддя-спікер КГС ВС Юрій Чумак зосередився на темі «Оренда землі. Практика Верховного Суду». Зокрема, він наголосив, що для визначення початку перебігу та закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки має значення не момент його підписання, а момент вчинення реєстраційних дій, тобто внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Разом із тим, якщо під час дії першого договору оренди земельної ділянки був укладений другий з іншим орендарем і право останнього зареєстроване, то суд може захистити право первинного орендаря тоді, коли на підставі відповідного судового рішення цей орендар зможе зареєструвати його право оренди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Говорячи про перехід права оренди земельної ділянки, Юрій Чумак зазначив, що в силу імперативних вимог ст. 125 ЗК України від однієї особи до іншої за правилами ст. 120 цього Кодексу та ч. 3 ст. 7 Закону України «Про оренду землі» не може перейти право оренди земельної ділянки, яке в попереднього землекористувача станом на час відчуження ним будівель, розташованих на цій земельній ділянці, незалежно від дати укладення договору оренди земельної ділянки  ще не виникло, оскільки виникненням права оренди є момент державної реєстрації цього речового права, а не дата укладення договору оренди.

Детальніше з презентацією можна ознайомитися тут.

Верховний Суд