Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Ганна Вронська виступила на 22-й Міжнародній конференції голів верховних судів світу

25 листопада 2021, 13:19

Суддя Верховного Суду Ганна Вронська взяла участь у 22-й Міжнародній конференції голів верховних судів світу «Світове урядування для сталого світового порядку», що проходила цього року онлайн із 19 по 22 листопада в м. Лакхнау (Індія).

Під час панельної дискусії щодо зміни клімату, правосуддя з питань довкілля та добробуту Ганна Вронська виступила з презентацією «Право на безпечне довкілля та судова практика».

У своїй доповіді Ганна Вронська навела відповідні статті Конституції України, що гарантують право на безпечне довкілля, зокрема ст. 16, яка визначає, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду українського народу є обов’язком держави. У зазначеному контексті важливою є також ст. 50 Основного Закону, у якій закріплено право кожного на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.

Крім того, суддя ВС розповіла іноземним колегам про судову практику Верховного Суду щодо розгляду справ зі спорів, які виникають у сфері захисту довкілля та екологічних прав. Ганна Вронська також поспілкувалася із слухачами й поставила їм декілька запитань.   

Зокрема, на конференції розглянули такі теми: роль судової влади в забезпеченні поваги держав та організацій до міжнародного і світового права; верховенство права; реформа глобальних структур управління; зміна клімату, екологічна справедливість, добробут планети; створення Всесвітньої парламентської асамблеї з питань підзвітності та легітимності ООН; створення Міжнародного антикорупційного суду; расова / гендерна рівність та розширення прав і можливостей жінок як передумова соціальної рівності та справедливості.

Верховний Суд