Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна засуджено громадянина за обвинуваченням у державній зраді

17 квітня 2024, 12:04

15 квітня 2024 року колегія суддів Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ухвалила вирок громадянину України, засудивши його до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Чоловік визнаний винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада вчинена в умовах воєнного стану).

Згідно з матеріалами кримінального провадження, обвинувачений виїхав на постійне місце проживання до Російської Федерації, де одружився та набув російське громадянство, не вийшовши з громадянства України. У 2022 році він вступив на строкову службу до збройних сил РФ і прийняв присягу на вірність Росії, та почав проходження військової служби в армії країни-агресора.

Враховуючи ті обставини, що громадянин України обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України, знав про розпочате щодо нього кримінальне провадження і протягом тривалого часу переховується від органів досудового розслідування, ухвалою суду було прийнято рішення про здійснення спеціального судового провадження стосовно вказаного вище кримінального провадження та, відповідно, судовий розгляд проводився за його відсутності.

Таким чином колегією суддів встановлено, що обвинувачений усвідомлював, що він, будучи громадянином України, вчинив державну зраду, тобто діяння, умисно вчинене на шкоду територіальній цілісності та недоторканності, державній безпеці, обороноздатності України, а саме перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, вчиненому в умовах воєнного стану, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України.

Приймаючи до уваги характер, ступінь тяжкості та суспільну небезпеку скоєного злочину суд вирішив, що обвинуваченому необхідно призначити покарання у виді позбавлення волі строком п’ятнадцять років з застосуванням додаткового покарання у виді конфіскації особистого майна.