Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано курс HELP "Кіберзлочинність та електронні докази"

17 квітня 2024, 12:54

16 квітня 2024 року Національна школа суддів України спільно з Проєктом Ради Європи "HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни" та Тренінговим центром прокурорів провели презентацію національного курсу HELP "Кіберзлочинність та електронні докази" з метою ознайомлення слухачів з тематикою курсу і платформою HELP, а також сторінкою курсу, на якій група суддів спільно з прокурорами проходитиме навчання за допомогою тьюторів.

З вітальними словами до учасників звернулися заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Фалк, міжнародна менеджерка Проєкту Ради Європи "HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, у тому числі під час війни" Ольга Костенко, заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамара Закревська та директорка Тренінгового центру прокурорів України Олеся Отраднова. Вони звернули увагу присутніх на актуальності курсу. У зв’язку із високим рівнем небезпеки від протиправних дій у кіберпросторі, світовим суспільством оголошено боротьбу з кіберзлочинністю, як одним із пріоритетних напрямків діяльності державних та правоохоронних органів. Рада Європи здійснює реалізацію низки ініціатив, спрямованих на боротьбу з кіберзлочинністю.

У листопаді 2001 року була прийнята Конвенція про кіберзлочинність, яка набула чинності 1 липня 2006 року.

Курсом охоплені не лише питання про боротьбу та запобігання з кіберзлочинністю, а й питання електронних доказів у кримінальному провадженні.

Під час заходу Ольга Костенко та старша спеціалістка Проєкту Галина Смірнова зробили презентацію платформи та ознайомили присутніх із завданнями Проєкту.

Про структуру курсу, розклад та особливості адаптації до національного законодавства розповіли тьютори курсу – Дмитро Крівцов, суддя Московського районного суду міста Харкова, Інга Каланча, начальник Новоселицького відділу Чернівецької окружної прокуратури Чернівецької області, Аревік Абрамянц, заступник начальника аналітичного відділу підготовки прокурорів Тренінгового центру прокурорів України.

Курс покликаний поглибити знання фахівців-практиків ефективно застосовувати стандарти, розроблені у межах Конвенції Ради Європи про кіберзлочинність, у своїй повсякденній роботі. Він складається з семи модулів:

– Вступ до комп’ютерів, мереж і кіберзлочинність;

– Будапештська конвенція – загальний огляд;

– Кіберзлочинність та пов’язані з цим правопорушення;

– Електронні докази та процесуальне право;

– Будапештська конвенція – Положення про міжнародне співробітництво;

– Права людини у кіберпросторі;

– Другий додатковий протокол до Будапештської конвенції.

Суддя Верховного Суду Наталія Марчук розповіла про особливості судового розгляду справ, пов’язаних із кіберзлочинністю. А темою виступів Станіслава Самойлова, Департамент кіберполіції Національної поліції України, та Андрія Гаркуші, начальника відділу детективів кримінальної лабораторії Національного антикорупційного бюро України була “Кіберзлочинність та електронні докази – актуальність в Україні”.

Представлений курс надасть інструменти для виявлення та розслідування кіберзлочинів, а також збирання, фіксації та оцінки електронних доказів з погляду належності, достовірності й допустимості.

Національна школа суддів України