Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тривають дні адміністративної юстиції

05 липня 2024, 14:57

Щороку з 20 червня по 10 липня відзначаються Дні адміністративної юстиції в Україні.

Основним завдання адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень.

6 липня 2005 року – визначна дата, адже – це день 19-ї річниці прийняття Кодексу адміністративного судочинства України, що є величезним успіхом для українського суспільства.

Саме Кодекс адміністративного судочинства України став поштовхом до початку діяльності адміністративних судів і до розвитку системи адміністративних судів. І найголовніше, став тим інструментом, який сприяє захисту прав, свобод та інтересів людини і громадянина у нашій державі.

Адміністративна юстиція – це результат боротьби суспільства, боротьби українського народу за те, щоб виконувати свої конституційні функції щодо контролю за владою. Конституцією України прямо передбачено, що український народ контролює владу, але для цього необхідні інструменти. Таким інструментом і стали адміністративні суди.