Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Добровільний договір про сплату аліментів: що це і як його укласти пояснює Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції 

09 липня 2024, 14:24
Захист прав дитини – одне із основних завдань держави.
 
Українським законодавством передбачено два способи стягнення аліментів: на підставі угоди про сплату аліментів (договір по утриманню дітей), або на підставі рішення суду.
 
Батьки дитини мають право укласти між собою договір про сплату аліментів на дитину, який укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.
 
Сторонами аліментного договору виступають батьки дитини, при чому незалежно від того, перебувають вони у шлюбі між собою чи ні.
 
Умови договору про сплату аліментів на дитину мають визначати:
  • розмір;
  • строки;
  • порядок виплати;
  • підстави цільового використання аліментів.

Умови договору про сплату аліментів на дитину не можуть порушувати права дитини, які встановлені Сімейним кодексом України.

При посвідченні договору про сплату аліментів на дитину нотаріусом роз'яснюється зміст частини другої статті 189 Сімейного кодексу України з одночасним зазначенням про це у тексті договору у частині можливості стягнення аліментів у безспірному порядку на підставі виконавчого напису у разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором.
 
Однак варто знати, що необхідною умовою договору є визначення місця проживання дитини, яке співпадає з місцем проживання одного з батьків. Саме цей з батьків є аліменто- отримувачем та власником аліментів (ч.1 ст. 179 СКУ). Така позиція відповідає загальній концепції СКУ, згідно якої вирішення усіх істотних питань з приводу виховання дитини (стаття 157 СКУ) та права власності на аліменти (стаття 179 СКУ) залежить від спільного або роздільного проживання одного з батьків та дитини.
 
Важливі моменти договору:
  • місце проживання дитини визначається відповідно до місця проживання одного з батьків;
  • за регламентом зустрічей з дитиною фіксується порядок побачень, спільного відпочинку, святкування днів народження тощо;
  • розмір аліментів не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;
  • індексація аліментів забезпечує збереження купівельної спроможності аліментів у умовах інфляції.
Розмір аліментів визначається за згодою сторін.
 
Проте у будь-якому випадку розмір аліментів за договором повинен відповідати вимогам статті 182 Сімейного кодексу України, відповідно до якої мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
 
Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції