Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Впровадження комплексної системи підтримки потерпілих та свідків воєнних злочинів в Україні: вимога часу, досвід, мета

10 липня 2024, 16:38
Круглий стіл на тему «Впровадження комплексної системи підтримки потерпілих та свідків воєнних злочинів в Україні», організований Проєктом ЄС «Право-Justice» спільно з підрозділом Офісу ГенпрокурораКоординаційним центром допомоги потерпілим і свідкам та Державною судовою адміністрацією України, відбувся 9 липня 2024 року.
Захист та підтримка потерпілих і свідків воєнних злочинів від повторної віктимізації, покращення якості досудового розслідування і збирання доказів, що сприятимуть притягненню винних до відповідальності – головний аспект, на якому була зосереджена увага учасників заходу, що об’єднав представників державних інституцій, міжнародних та національних експертів, суддів, правників, представників громадськості.

 

 

 

                                     

                                           Вікторія Літвінова                                                                                                  Клеменс Мюллер

 

Із вступним словом до авдиторії звернулися: заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова, експерт з питань верховенства права, Європейська комісія / Представництво Європейського Союзу в Україні Клеменс Мюллер, керівниця Проєкту ЄС «Право-Justice» Оксана Цимбрівська, заступниця Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка.

Зокрема представниця ДСА України зазначила: «Повномасштабна збройна агресія росії проти України вплинула на забезпечення доступу до правосуддя. Це стало поштовхом до створення в українських судах спеціальних сервісів для вразливих категорій відвідувачів. Кількість таких людей постійно зростає. Це внутрішньо переміщені особи, військові, ветерани війни, інші громадяни, які потребують особливої уваги та захисту. 

 

Саме тому впровадження комплексної системи підтримки потерпілих та свідків воєнних злочинів в Україні обумовлено викликами сьогодення. Це є актуальним та надзвичайно важливим питанням».

Міжнародні стандарти підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів та зобов’язання України; розуміння потреб вразливих свідків і потерпілих; модель системи підтримки; сервіси для вразливих користувачів судових послуг – вищезазначені розділи було презентовано спікерами від Офісу Генерального прокурора, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Проєкту ЄС «Право-Justice», громадських організацій.  Авдиторія не лише ознайомилася із вже напрацьованими кейсами, а й отримала рекомендації щодо їх застосування.

Говорячи про досвід, заступниця Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка зауважила, що представники українських судів не тільки успішно впроваджують сервіси підтримки, а й діляться своєю практикою як зі своїми українськими так і з іноземними колегами. 

Що стосується ДСА України, спікерка розповіла: «Наша співпраця з Проєктом «Право-Justice» в межах реалізації Ініціативи "Модельні суди" розпочалася ще у 2018 році, коли експерти Проєкту запропонували створювати в судах Служби підтримки вразливих користувачів судових послуг. На сьогодні маємо спільні результати: такі Служби діють у сімнадцяти судах України, понад 300 волонтерів надають підтримку тим, хто її потребує.

143 тренери з впровадження сервісів для вразливих осіб у суді пройшли підготовку і вже самостійно організовують та навчають волонтерів, ініціюють та створюють нові сервіси для вразливих користувачів суду, обмінюються досвідом – роблять суди більш дружніми до своїх відвідувачів. Наразі триває вже п’ятий спеціальний навчальний курс з підготовки таких тренерів».


Також Ольга Булка проінформувала учасників заходу про те, що починаючи з 2024 року, ДСА України щомісяця оприлюднює на своєму сайті статистичну звітність – оперативну інформацію про справи, що надійшли та розглядаються в судах. Доступ забезпечено і кожен може користуватися цими даними.    

«Переконана, завдяки допомозі, наданій нашими міжнародними партнерами та враховуючи їх досвід, ми зможемо створити дієву комплексну систему підтримки потерпілих та свідків воєнних злочинів. Реалізація подібних ініціатив підвищує рівень клієнтоорієнтованості судів, оскільки доступність правосуддя для кожної людини є найвищим мірилом верховенства права», - зауважила представниця Державної судової адміністрації України.

 

У свою чергу, керівниця Проєкту ЄС «Право-Justice» Оксана Цимбрівська, підбиваючи підсумки роботи Круглого столу, подякувала всім, хто долучився до заходу та відзначила важливість ролі кожного у справі впровадження комплексної системи підтримки потерпілих та свідків воєнних злочинів в Україні: «Ми розуміємо що ще багато є потреб, які маємо задовольнити. Ми рухаємося на цьому шляху і, як проєкт технічної допомоги, ми готові всіляко підтримувати всіх гравців у цьому секторі для того, щоб мати прогрес. 

 

Чим більше ми будемо спілкуватися, обмінюватися кращим досвідом, говорити про потреби, які ще існують в системі, тим швидше ми досягнемо нашої мети, а це – допомогти потерпілим та свідкам воєнних злочинів в Україні. Щоб вони відчули справедливість, на яку ми всі так чекаємо».