Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя обговорили узагальнення практики у дисциплінарних провадженнях щодо суддів

08 жовтня 2024, 09:38

Під час круглого столу члени Вищої ради правосуддя презентували узагальнення щодо постановлення ухвал про відмову у відкритті дисциплінарних справ стосовно суддів, щодо розгляду дисциплінарних справ та перегляду рішень Дисциплінарних палат.

В обговоренні узяли участь члени Вищої ради правосуддя, Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич, Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко, заступник начальника відділу інформування КМ РЄ Управління координації виконання рішень ЄСПЛ та інформування КМ РЄ Секретаріату Уповноваженого у справах ЄСПЛ Тетяна Кожемякіна представники органів суддівського врядування і самоврядування, Національної школи суддів, міжнародних організацій, проєктів міжнародної технічної допомоги, громадянського суспільства, наукової спільноти.

У вітальному слові заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов зазначив, що узагальнення практики дисциплінарних проваджень щодо суддів важливе не лише для членів Вищої ради правосуддя, а й для всієї судової системи, усіх суддів. Вища рада правосуддя після відновлення роботи відразу спрямувала зусилля на узагальнення практики всіх проваджень, які здійснює. Узагальнення дають можливість членам Вищої ради правосуддя під час розгляду скарг дотримуватися найкращих практик, а суддям – орієнтуватися на передбачувану юридичну процедуру. Діяльність, спрямована на узагальнення практики Вищої ради правосуддя, необхідна для дотримання незалежності суддів у справах про притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Голова робочої групи ВРП з питань узагальнення дисциплінарної практики щодо суддів, член Вищої ради правосуддя Алла Котелевець зазначила, що дисциплінарні органи Вищої ради правосуддя постановляли ухвали про відмову у відкритті дисциплінарних справ щодо суддів з усіх підстав, передбачених частиною першою статті 45 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», а також з посиланням на положення частини шостої статті 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Аналіз ухвалених рішень та висновків членів Дисциплінарних палат за результатами попередньої перевірки дисциплінарних скарг дає можливість зробити низку висновків щодо практики застосування зазначених норм. Зокрема, у більшості випадків відмовлено у відкритті дисциплінарної справи з підстави, передбаченої пунктом 4 частини першої статті 45 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» – суть скарги зводиться лише до незгоди із судовим рішенням.

Член Вищої ради правосуддя Юлія Бокова, презентуючи узагальнення дисциплінарної практики Дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя щодо розгляду дисциплінарних справ стосовно суддів, зазначила, що у 2023 році Дисциплінарні палати розглянули 20 дисциплінарних справ. За результатами розгляду ухвалили 6 рішень про притягнення до відповідальності 6 суддів, 8 рішень про відмову у притягненні до дисциплінарної відповідальності 10 суддів, постановили 6 ухвал про закриття дисциплінарних справ стосовно 6 суддів.

Серед дій суддів, які Вища рада правосуддя визнала дисциплінарним проступком з підстави, передбаченої частиною першою статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», зокрема такі: вирішення питання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення у справі за відсутності доказів наявності такого права в позивача; порушення порядку розгляду заяви про відвід; невжиття заходів щодо невідкладного вирішення питання про відвід, що призвело до затягування розгляду справи; допущення суддею поведінки поза службовою діяльністю, що підриває авторитет правосуддя (як приклад, керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння тощо).

Член Вищої ради правосуддя Олексій Мельник презентував узагальнення дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя з перегляду рішень Дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя за 2023 рік. Зазначив, що розгляд скарг пленарним складом Вищої ради правосуддя на рішення про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності є частиною дисциплінарного провадження, фактично є процедурою апеляційного перегляду рішень Дисциплінарних палат.

Протягом 2023 року Вища рада правосуддя розглянула 24 скарги на рішення в дисциплінарних справах стосовно 26 суддів, за результатами розгляду яких ухвалила 23 рішення, а саме: 10 рішень про залишення рішень Дисциплінарних палат без змін; 4 рішення про скасування повністю рішень Дисциплінарних палат про притягнення до дисциплінарних проваджень; 1 ухвалу про визнання нечинним рішення Дисциплінарної палати та закриття дисциплінарного провадження; 6 ухвал про залишення скарг без розгляду; 2 ухвали про залишення скарг без розгляду членом Вищої ради правосуддя.

Презентація голови робочої групи, члена Вищої ради правосуддя Алли Котелевець

Презентація члена робочої групи, члена Вищої ради правосуддя Юлії Бокової

Презентація члена робочої групи, члена Вищої ради правосуддя Олексія Мельника

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя