Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Костопільський районний суд спростовує інформацію сайту «Рівненські новини»

02 лютого 2018, 16:21

УВАГА! СПРОСТУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ!

         31 січня 2018 року  на сайті інтернет-видання «Рівненські новини»   розміщена  стаття невідомого автора під назвою «Костопільський районний суд «джерело корупції» http://rivnenews.com.ua/index.php/15-2011-10-13-11-17-09/2011-10-13-11-17-20/8665-kostopilskyi-raionnyi-sud-dzherelo-koruptsii

         Суд вважає за необхідне спростувати інформацію і стосовно назви статті «Костопільський районний суд «джерело корупції», адже, жоден із суддів суду не був притягнутий до адміністративної чи кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення, а також і щодо змісту статті, та повідомляє наступне.

Згідно даних автоматизованої системи документообігу суду у липні 2017 року до  Костопільського районного суду надійшла позовна заява  від Железного Миколи Миколайовича про захист честі, гідності та ділової репутації фізичної особи, а також про відшкодування моральної шкоди, яка була передана на розгляд судді Грипіч Л.А.

         02 серпня 2017 року суддею винесена ухвала про відкриття провадження та  призначено справу до розгляду на 06 вересня 2017 року. На виконання вимог ст. 127 ЦПК України сторонам по справі було направлено копії ухвал про відкриття провадження у справі, що підтверджується реєстром відправки поштової кореспонденції. Однак, у зв’язку з неявкою усіх сторін по справі 6 вересня 2017 року судовий розгляд по вказаній справі було відкладено на 12 жовтня 2017 року.

         Так, 12 жовтня 2017 року  в судове засідання по розгляду справи не з’явився один з відповідачів, судом з метою не порушення його прав було прийнято рішення про відкладення розгляду справи та повторне його повідомлення, а справу призначено до розгляду на 07 листопада 2017 року.

         07 листопада 2017 року судом під головуванням судді Грипіч Л.А. було розглянуто справу за позовом  Железного Миколи Миколайовича про захист честі, гідності та ділової репутації фізичної особи, а також про відшкодування моральної шкоди та прийнято рішення. В ході розгляду справи від позивача ні від інших учасників судового процесу до суду не надходили зауваження про здійснення на них будь якого тиски з боку сторонніх осіб. 

         На виконання вимог ч. 3 ст. 222 ЦПК України позивачу Железному Миколі Миколайовичу  Костопільським районний суд Рівненської області було направлено 14 листопада 2017 року копію повного тексту рішення суду. Крім того, позивач особисто 30 листопада 2017 року отримав повний текст рішення у приміщенні суду, йому надано матеріали цивільної справи на ознайомлення та отримано копію диску із технічним записом судового засідання.  Зауважень, щодо отримання частини рішення суду, а саме відсутності другої та третьої сторінки, як вказано в публікації, не надходило.   

З врахуванням вищевикладеного з боку суду здійснено всі передбачені законом дії задля не порушення прав осіб, які брали участь в розгляді справи. Жодної процесуальної дії у відсутності Железного М.М. судом не було проведено, заслухано його пояснення, досліджені всі надані ним докази та справу було розглянуто в розумні строки.

Слід зазначити, що позивач Железний М.М. скористався своїм правом на апеляційне оскарження вказаного рішення. На даний час справа перебуває в апеляційному суді Рівненської області, до компетенції якого і входить перевірка законності та обгрунтованості рішення Костопільського районного суду.

Крім того, Костопільський районний суд повідомляє стосовно  інформації, що була зазначена в статті про грубе порушення антикорупційного законодавства суддею Грипіч Л.А. Відповідно до ч. 2 ст. 50 Закону України «Про запобігання корупції» у разі встановлення за результатами перевірки декларації недостовірних відомостей у ній НАЗК повідомляє про це керівника відповідного державного органу в якому працює суб’єкт декларування. Жодних повідомлень до суду від НАЗК щодо недостовірних даних, внесених суддею Грипіч Л.А. до декларації не надходило.

Стосовно інформації про перебування у ВККС України та ВРП скарг на неправомірні дії судді Грипіч Л.А. необхідно звертатись за роз’ясненнями до даних установ, які є розпорядником даної інформації та які дадуть достовірну інформацію щодо відкриття дисциплінарних справ стосовно судді Грипіч Л.А. та про прийняті по скаргах рішення.

Слід зазначити, що суддя Костопільського районного суду Грипіч Л.А. до дисциплінарної відповідальності не притягувалась, користується повагою та авторитетом в колективі.

З огляду на вишевказане, матеріали, викладені в статті «Костопільський районний суд «джерело корупції» не є достовірними і перевіреними та підривають авторитет суду.

Разом з тим, слід відмітити, що свобода слова в діяльності засобів масової інформації є одним з найважливіших інститутів демократії. Судді Костопільського районний суду з повагою ставляться до роботи журналістів. Однак, варто пам’ятати, що відповідно до статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

З приводу даної публікації Костопільський районний суд наголошує на обов’язку ЗМІ ретельно перевіряти факти, що публікуються щодо суддів та судових справ задля недопущення розповсюдження недостовірної інформації, спрямованої на підрив авторитету суддів та судової влади в  Україні. Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію  про факти та події – є обов’язком журналіста.

Враховуючи вищенаведені факти (які навів Костопільський районний суд Рівненської області) просимо інтернет видання «Рівненські новини»  опублікувати спростування, адже публікація «Костопільський районний суд «джерело корупції», підриває авторитет суду та судової системи вцілому.

За повідомленням прес-служби суду