Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд встановив факт смерті громадянина, який помер на тимчасово окупованій території України

02 лютого 2018, 16:31

До Біляївського районного суду надійшла заява від громадянки Г. про встановлення факту смерті її чоловіка –громадянина Г., який помер 05 грудня 2017 року в смт. Карло-Марксово, м.Єнакієво, Донецької області.

Заявниця до смерті свого чоловіка проживала на його батьківщині в м. Єнакієве, Донецької області. На даний час громадянка Г. проживає у  м. Біляївка, Одеської області. Після смерті чоловіка 06 грудня 2017 року заявниця отримала свідоцтво про смерть Єнакієвським міським відділом записів актів цивільного стану Державної Реєстраційної Палати Міністерства юстиції Донецької Народної Республіки, територія якої є тимчасово окупованою територією України. Факт смерті громадянина України підлягає державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру актів цивільного стану України. Внесення до Реєстру запису про смерть та наступна видача свідоцтва про смерть є підставою для настання правових наслідків смерті, серед яких вступ у спадщину, що залишилася після померлого. Заявниця звернулася до Біляївського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ в Одеській області, щоб зареєструвати факт смерті чоловіка, але отримала відмову у проведенні державної реєстрації смерті, оскільки подала свідоцтво про смерть видане установою ДНР, тобто видане на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження. У зв’язку з цим, заявниця не мала можливості реалізувати спадкове право.

Після повного та всебічного дослідження матеріалів справи, головуючий суддя Біляївського районного суду по справі виніс рішення про встановлення факту смерті громадянина України Г., уродженця м.Єнакієве, Донецької області, 05 грудня 2017 року в смт.Карло-Марксово м.Єнакієве, Донецької області.

 За повідомленням прес-служби суду

     

.