Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду та експерти обговорили актуальні питання зловживання правами у податкових правовідносинах

07 лютого 2018, 14:36

6 лютого 2018 року судді Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв і Олег Ткачук, а також суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Валентина Юрченко взяли участь у ІІ міжнародній конференції «Зловживання правами у податкових правовідносинах», яку організували Асоціація податкових радників спільно з Асоціацією адміністративних суддів, Національною асоціацією адвокатів України та платформою податкових знань TaxLink.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв підкреслив, що суди функціонують для панування у державі принципу верховенства права, для того, щоб кожна особа мала можливість реалізувати право на справедливий суд. Тому судді мають знаходити баланс між зверненням до суду за захистом порушених прав та власне зловживанням правами.

Судді Верховного Суду звернули увагу учасників форуму на те, що судова практика базується на тих доказах і доводах сторін,  котрі беруть участь у справі. Судова статистика свідчить про те, що переважна більшість касаційних скарг, які надходять від представників державних фіскальних органів, не задовольняються. Відповідно це може свідчити і про такі випадки оскарження, коли одна із сторін не зважає на переконливі аргументи, що викладені у рішеннях першої та апеляційної інстанції. При цьому суд касаційної інстанції залишає рішення нижчих судів у силі, оскільки підстави для задоволення таких касаційних скарг відсутні, що створює інтенсивне навантаження на суди. Разом із тим позиція Верховного Суду зводиться до того, щоб бути обєктивним і неупередженим арбітром при вирішенні такого спору, зауважив суддя Верховного Суду  Олег Ткачук

Суддя Верховного Суду Валентина Юрченко зазначила, що нова редакція Кодексу адміністративного судочинства України містить новелу, яка регулює проблемні питання зловживання процесуальними правами учасниками процесу та надає суддям інструментарій для реагування на відповідні дії. Проте ці механізми запобігання зловживанню правами базуються на оціночних поняттях, які потребують розгляду справи по суті та винесення судом рішення для встановлення фактів зловживання.

Учасники міжнародної конференції провели фахові дискусії, що стосуються питань, актуальних для вітчизняного та міжнародного оподаткування, серед яких: новітні судові доктрини як засіб протидії зловживанню податковими правами, межі ухилення від сплати податків та агресивного податкового планування, інструменти протидії ухиленню від оподаткування, проблематика регулювання трансфертного ціноутворення в Україні тощо.

Серед спікерів – визнані фахівці у сфері оподаткування. Захід організовано з метою налагодження ефективного діалогу між суддями, адвокатами, правниками, представниками виконавчої та законодавчої влад для вирішення теоретичних та практичних питань, пов’язаних із зловживанням правами у податкових правовідносинах.

Професор, директор з академічних питань Міжнародного бюро фіскальної документації (IBFD), професор Віденського університету економіки і асоційований професор Університету Салерно Паскуале Пістоне презентував доповідь на тему: «Межі ухилення від сплати податків та агресивного податкового планування». Судді Фінансової палати Вищого адміністративного суду Польщі Томаш Коляновскі та Кшиштоф Вінярскі зосередили увагу на інструментах протидії ухиленню від оподаткування в польському податковому законодавстві.

 

За повідомленням прес-служби ВС