Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікерка ВАКС Віра Михайленко: «Слідчі судді, незважаючи на високе навантаження, завжди намагаються розглянути клопотання професійно та швидко»

12 серпня 2020, 12:04

Слідча суддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко, яка також є суддею-спікеркою, прочитала лекцію слухачам освітньої платформи Legal High School. Вона, зокрема, зазначила, що «слідчі судді ВАКС, так само як і слідчі судді інших судів, здійснюють судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях, віднесених до підсудності Вищого антикорсуду».

Після недавніх змін до профільного Закону слідчі судді ВАКС обираються на два роки і можуть бути повторно переобрані з особистої добровільної згоди. Разом із тим, слідчі судді не розглядають кримінальні провадження по суті, а здійснюють виключно функцію судового контролю. Справи по суті розглядаються колегіями з трьох суддів, один з яких повинен мати не менше п’яти років стажу роботи на посаді судді.

Віра Михайленко також розповіла, що ВАКС, як і інші суди, діє на підставі автоматичного розподілу заяв, скарг та клопотань, що дозволяє забезпечити неупередженість, повноту та об’єктивність їх розгляду.

Вона нагадала, що слідчий суддя ВАКС уповноважений на застосування/скасування заходів забезпечення кримінального провадження (накладення грошового стягнення; застосування тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом; відсторонення від посади; тимчасового доступу до речей і документів; арешту майна). Обрання/зміна/застосування запобіжних заходів (особисте зобов’язання; особиста порука; застава; домашній арешт; тримання під вартою), дозвіл на затримання з метою приводу, виконання загальних обов’язків щодо захисту прав людини також належить до компетенції слідчого судді Вищого антикорсуду.

Великий блок компетенції слідчого судді ВАКС стосується оскарження бездіяльності детектива, прокурора. Зокрема, йдеться про невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення; неповернення тимчасово вилученого майна; нездійснення процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений КПК України строк; застосування заходів безпеки.

«Слідчий суддя фактично надає (або не надає) дозвіл на проведення слідчих (розшукових) дій, обшуку, огляду житла та НСРД», -
розповіла Віра Михайленко. Так, зараз є «певні алгоритми перевірки обґрунтованості клопотання про проведення слідчих дій, що змушує детективів і прокурорів якісніше готувати відповідні документи», - підкреслила суддя-спікерка ВАКС.

 

ВАКС