Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Світлана Шелест: ВРП на стороні закону

03 вересня 2020, 17:29

Член Вищої ради правосуддя Світлана Шелест прокоментувала рішення щодо клопотань Генерального прокурора України про відсторонення від здійснення правосуддя суддів ОАСК:

У оцінках рішень Вищої ради правосуддя щодо суддів Окружного адміністративного суду Києва домінують емоції.

У мотивації рішення ВРП домінує право – єдиний прийнятний для юриста дороговказ.

Адже саме чистота процедури, чітке дотримання процесуальних норм, належно здобуті докази, є запорукою того, що справа не розвалиться в суді.

Тональність інформаційної хвилі щодо ВРП була прогнозованою. Адже на фоні суспільного резонансу, зумовленого звинуваченнями суддів ОАСК у серйозних зловживаннях, від ВРП чекали ледве не розправи на місці. До діяльності цього суду завжди особлива увага, адже тут розглядаються спори, відповідачами у яких є вищі органи державної влади та їх посадовці, тобто справи з політичною складовою. А тут - затяжна історія з плівками і розмовами, за які багато хто прагне суддів ОАСК покарати без слідства і суду. Але ж ВРП діє у межах своїх повноважень і керується виключно законом. Того ж очікує і від прокурорів САП та детективів НАБУ.

Як можна сподіватися, що ВРП задовольнить клопотання Генерального прокурора про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності, якщо не дотримано процедури здійснення повідомлення про підозру? Тобто особа не набула статусу підозрюваної. Або ж коли така підозра необґрунтована належними доказами?

Для задоволення клопотання Генпрокурора мали бути дотримані всі регламентовані законом процесуальні процедури, які є підставою для тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя.

Адже ВРП розглядає не оцінки і сенсації, а докази в обґрунтування клопотання.

ВРП на стороні закону, а не емоцій.

Саме тому, за ухвалені за результатами розгляду клопотань рішення проголосували усі члени Вищої ради правосуддя.

Мотиви і обґрунтування - у рішеннях Ради від 01 вересня 2020.

 

Сторінка Вищої ради правосуддя на Facebook