Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Анонс засідань Верховного Суду у справах, які можуть бути цікавими для правників, ЗМІ та громадськості

08 лютого 2021, 11:01

9 лютого 2021 року на 14:00 Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду призначив розгляд справи № 856/9/20-а за позовом райдержадміністрації до фізичної особи. Позивач просить примусово відчужити у державну власність із мотивів суспільної необхідності об’єкт нерухомого майна (земельну ділянку), що належить на праві приватної власності відповідачеві. Зазначена позовна вимога обґрунтована тим, що вилучення земельної ділянки відповідає суспільним потребам, оскільки на ній планується подальше розміщення і обслуговування об’єктів, пов’язаних із видобуванням первинних каолінів як корисних копалин загальнодержавного значення.

11 лютого о 14:30 КАС ВС продовжить розгляд справи № 806/1828/17 за позовом Державної аудиторської служби України до Товариства про стягнення коштів. Позовні вимоги обґрунтовано тим, що в ході ревізії фінансово-господарської діяльності Товариства позивач установив зайве отримання субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах на послуги з водопостачання та водовідведення, а вказані кошти підлягають стягненню до Державного бюджету України. 

10 лютого об 11:00 відбудеться засідання Великої Палати ВС у зразковій справі № 520/12609/19, у котрій позивач, інвалідність якого настала внаслідок виконання обов’язків військової служби під час ліквідації Чорнобильської катастрофи при виконанні радіаційних робіт у зоні відчуження, просить суд зобов’язати Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області нараховувати та виплачувати належну йому пенсію в порядку, визначеному Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» без обмежень, визнаних неконституційними, і в розмірі, встановленому Рішенням Конституційного Суду України від 25 квітня 2019 року № 1-р(П)/2019.

Того ж дня в порядку письмового провадження Велика Палата ВС розгляне зразкову справу № 580/2371/20 щодо підвищення до пенсії особам, постраждалим унаслідок катастрофи на ЧАЕС.

Позивачка вважає, що має право на отримання щомісячного підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, встановленого ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», та просить суд зобов’язати територіальний орган Пенсійного фонду України здійснити таку виплату.

Крім того, 10 лютого Касаційний кримінальний суд у складі ВС розгляне кримінальне провадження щодо умисного знищення майна. Як установили суди, влітку 2017 року на Одещині особа, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, умисно, на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків з іншою особою підпалила її автомобіль, який повністю згорів. Внаслідок цих дій власниці автомобіля було завдано матеріальної шкоди на суму понад 200 тис. грн. За це кримінальне правопорушення особа була засуджена до 4 років позбавлення волі (справа № 509/3795/17, провадження № 51-4671км20).

Верховний Суд