Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Анонс засідань Верховного Суду у справах, які можуть бути цікавими для правників, ЗМІ та громадськості

09 березня 2021, 10:36

9 березня 2021 року о 10:30 Велика Палата Верховного Суду розгляне заяву про перегляд судових рішень у справі № 569/7901/16-ц про виселення колишнього чоловіка позивачки із квартири на підставі рішення Європейського суду з прав людини у справі «Левчук проти України» (від 3 вересня 2020 року, заява № 17496/19). ЄСПЛ констатував, що національні суди не здійснили комплексного аналізу ситуації та ризику майбутнього психологічного й фізичного насильства, з яким стикалися заявниця та її діти, тож у цій справі було порушено ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, котра гарантує право на повагу до приватного та сімейного життя.

У засіданні, призначеному на 10:00 10 березня, Велика Палата ВС розгляне заяву засудженого про перегляд постановлених щодо нього судових рішень на підставі рішення ЄСПЛ у справі «Шуманський проти України» (від 8 жовтня 2020 року, заява № 70579/12).

У цьому рішенні Суд установив порушення матеріального та процесуального аспектів ст. 3 Конвенції у зв’язку із жорстоким поводженням із заявником працівників міліції та відсутністю ефективного розслідування такого поводження за його скаргою. Крім того, ЄСПЛ вказав на порушення п. 1 ст. 5 Конвенції з огляду на те, що адміністративний арешт заявника насправді був частиною тримання його під вартою під час досудового слідства як підозрюваного в кримінальній справі, але його процесуальні права як підозрюваного забезпечені не були. Також Суд дійшов висновку про порушення п. 1 та підпункту «с» п. 3 ст. 6 Конвенції, оскільки заявник почав отримувати правову допомогу лише через чотири дні після затримання, а визнання показань, отриманих у результаті жорстокого поводження, допустимими доказами призводить до несправедливості провадження загалом.

10 березня об 11:00 відбудеться засідання Великої Палати ВС у зразковій справі № 520/12609/19, у якій позивач, інвалідність якого настала внаслідок виконання обов’язків військової служби під час ліквідації Чорнобильської катастрофи при виконанні радіаційних робіт у зоні відчуження, просить суд зобов’язати Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області нараховувати та виплачувати належну йому пенсію в порядку, визначеному Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» без обмежень, визнаних неконституційними, і в розмірі, встановленому Рішенням Конституційного Суду України від 25 квітня 2019 року № 1-р(П)/2019.

10 березня о 09:30 об’єднана палата Касаційного адміністративного суду у складі ВС продовжить розгляд справи № 826/12552/18 за позовом приватного сільськогосподарського підприємства, яке оскаржує наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в частині застосування до нього спеціальної санкції у вигляді індивідуального режиму ліцензування зовнішньоекономічної діяльності.

Того ж дня Касаційний кримінальний суд у складі ВС розгляне кримінальне провадження щодо пропозиції надання неправомірної вигоди службовій особі. Згідно з вироком навесні 2016 року на Луганщині начальник слідчого відділу управління СБУ надав військовому прокурору 50 тис. грн за непритягнення іншої особи до кримінальної відповідальності та одразу ж був затриманий правоохоронцями (справа № 425/217/17, провадження № 51-1554км19).