Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 грудня 2023 року відбудеться пресконференція ВККСУ про початок безпрецедентного відкритого конкурсу на заміщення більше 500 вакантних посад суддів апеляційної інстанції

08 грудня 2023, 15:15

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) запрошує представників ЗМІ взяти участь 15 грудня 2023 року у пресконференції ВККСУ про старт відкритого конкурсу на заміщення більше 500 вакантних посад суддів апеляційної інстанції.

Час проведення: 10:00 - 11:00.

Місце проведення: Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ», вул. Б. Хмельницького, 8/16, Київ, 01001.

ВККСУ – орган судової влади, що добирає суддів, відіграє надважливу роль в реалізації судової реформи та прискоренні євроінтеграційних процесів в Україні. Адже право на справедливе і доступне правосуддя – ключові європейські демократичні та загальнолюдські цінності.

Нині в системі апеляційних судів вакантними є більше 500 суддівських посад – брак кадрів становить більше 50%.

На запитання журналістів відповідатимуть:

  • Роман Ігнатов, голова ВККСУ
  • Людмила Волкова, членкиня ВККСУ
  • Сергій Чумак, секретар Другої палати, член ВККСУ

Модеруватиме зустріч Оксана Журба, редакторка «Юридичної газети».

Акредитація представників ЗМІ обов’язкова і доступна за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4wZ--b-CMrlzx-lGHkzfy-bJg7ohYQE-eZe3GZzSD25G0Uw/viewform

Спікери, зокрема, сфокусуються на таких питаннях:

  • Навіщо потрібен добір суддів апеляційної інстанції?

Зараз у системі апеляційних судів вакантними є більше 500 суддівських посад – брак кадрів становить більше 50%. Жодного судді не було призначено в апеляційні суди протягом останніх 10 років.

Для подолання катастрофічного кадрового дефіциту у системі апеляційних судів, задоволення справедливого запиту суспільства на добір доброчесних суддів новий склад ВККСУ, який вперше в історії України було обрано на відкритому конкурсі півроку тому, оголошує старт безпрецедентного відкритого конкурсу на заміщення вакантних посад суддів апеляційної інстанції, що розпочнеться 15 грудня.

  • Що зміниться у процедурі добору суддів?

Основна відмінність цього добору полягатиме у проведенні вперше відкритого конкурсу на заміщення вакантних посад суддів апеляційних судів за участі громадянського суспільства, а саме Громадської ради доброчесності. Раніше судді апеляційної інстанції призначалися Верховною Радою України виключно з числа працюючих суддів за непрозорою, політизованою процедурою.

  • Як буде забезпечено прозорість критеріїв оцінювання?

ВККСУ ставить собі за мету добрати до апеляційних судів кращих з кращих, оцінюючи не тільки фаховість майбутнього судді, а й його\її доброчесність. Розуміючи, що участь у конкурсі вимагає значної інвестиції часу і зусиль від кандидатів, ВККСУ займає чітку позицію: оцінювання кандидатів здійснюватиметься відповідно до прозорих, зрозумілих і однозначних критеріїв, справедливо і неупереджено.

Із запитаннями щодо реєстрації чи організації заходу просимо звертатися за номерами телефону: (044) 233 63 76, (067) 577 96 89; e-mail: iryna.k@be-centric.com

Вища кваліфікаційна комісія суддів України