Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Історія судді із Маріуполя, що сім місяців перебувала в полоні росіян, але так і не погодилася з ними співпрацювати

30 червня 2023, 16:25

Суддя Іллічівського районного суду Маріуполя Юлія Матвєєва сім місяців провела у полоні росіян. 19 березня 2022 року вона разом із чоловіком, дочкою та мамою спробували евакуюватися з Маріуполя, але їх затримали на одному з блокпостів біля Мангуша. П’ять місяців вона перебувала в СІЗО Донецька, де до неї застосовували психологічне та фізичне насильство.

За словами судді, окупанти пропонували їй посаду судді «Верховного суду «ДНР». Коли вона відмовилась, її звинуватили у «пособництві в спробі насильницького захоплення влади і порушення Конституції «ДНР» і насильницькій зміні конституційного ладу, шляхом усунення перешкод» обміну полоненими між РФ та Україною. 

Після звільнення Президент Володимир Зеленський нагородив суддю орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 

Президент Володимир Зеленський нагородив орденом суддю Юлію Матвєєву після звільнення з полону. Фото: Верховний Суд

«Для мене це — найвища ступінь визнання мого вчинку, але, повірте, я так вчинила не для того, щоб отримати якісь преференції чи нагороди. Це просто моя свідома позиція… Я схиляю голову перед військовими, які захищають нашу державу, особливо жінками», — сказала про це Матвєєва.

Історія полону судді Юлії Матвєєвої — у матеріалі «Ґрат».

Джерело фото: https://graty.me/

Автор: Вікторія Матола 

Видання "Ґрати"