Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. «Гуманітарна допомога Збройним Силам України не припиняється ні на один день» — голова ПАГС Олег Хрипун

11 липня 2023, 14:34

11 липня відзначається двадцять друга річниця утворення в Україні апеляційних господарських судів — саме в цей день 2001 року Указом Президента України № 511/2001 «Про утворення апеляційних господарських судів та затвердження мережі господарських судів» була започаткована система апеляційного перегляду господарських спорів. Пройшовши через ряд реорганізацій, вона набула сьогоднішнього вигляду в 2018 році. Наразі судді господарської спеціалізації, як і багато хто в Україні, поєднують свою основну роботу з волонтерством та допомогою ЗСУ. То ж голову Північного апеляційного господарського суду Олега Хрипуна ми попросили розповісти як про основну діяльність суду — здійснення правосуддя — так і про ініціативи, які наближають перемогу України.

— Після початку повномасштабного вторгнення значна кількість українців долучилася до волонтерського руху, знаходить можливості допомагати армійським підрозділам. Відома ініціатива суддівської спільноти про перерахування частини суддівської винагороди на потреби ЗСУ. Але очевидно, судді й працівники апаратів судів не обмежуються лише фінансовою допомогою. Розкажіть, будь ласка, про ініціативи, які підтримує ПАГС.

— З перших днів повномасштабного вторгнення рф на територію України колектив ПАГС добровільно розпочав підтримувати Збройні Сили України. Вже до кінця лютого 2022 року судді самостійно надали благодійну допомогу армії на суму більше 2,5 млн грн. А в березні наш колектив прийняв спільне рішення про перерахування у фонд ЗСУ 50 відсотків суддівської винагороди. Наразі лише через казначейські рахунки перераховано на підтримку ЗСУ більше 46 млн грн.

Крім централізованого перерахування коштів через казначейські рахунки, ми долучилися до інших благодійних акцій на підтримку ЗСУ в цілому, армійських з’єднань та підрозділів, конкретних військовослужбовців.

Завдяки зусиллям наших суддів Збройним Силам України передано біля 50 автомобілів підвищеної прохідності, автобусів та вантажівок. У списку переданого бійцям також більше 200 бронежилетів та касок, десятки тепловізорів, десятки квадрокоптерів та інших БПЛА, десятки малогабаритних дров’яних та газових пічок (обігрівачів), багатоканальних зарядних станцій, зварювальні апарати, інструменти, бензопили, запасні частини та гума для автотехніки, а ще спальні мішки, медикаменти, ноутбуки, одноразовий посуд, сотні пар теплого та гумового взуття, шкарпеток, дощовиків, десятки розкладних ліжок, дизельне пальне, мастила тощо.

— Які ще гуманітарні ініціативи підтримує суд та окремі судді?

— Після звільнення Київщини та Чернігівщини від рашистських загарбників колектив ПАГС неодноразово проводив збір гуманітарної допомоги для цивільного населення постраждалих від окупації районів. Зокрема, вже 7 квітня 2022 року судді ПАГС 2-ма автомобілями доставили зібрану гуманітарну допомогу в Здвижівку, Бородянку та навколишні села. У квітні-травні минулого року судді нашого колективу двічі привозили зібраний власними силами гуманітарний вантаж в Михайло-Коцюбинську та Киянівську громади Чернігівської області.

Чимало гуманітарних вантажів судді ПАГС особисто доставляли в зону бойових дій, зокрема, в Харківську, Донецьку, Запорізьку, Херсонську області.

— А які наразі показники ПАГС щодо відправлення правосуддя?

— Звичайно ж судді не забувають про свою основну роботу — розгляд апеляційних скарг у господарських спорах.

Юрисдикція Північного апеляційного господарського суду, створеного внаслідок останньої реорганізації у 2018 році, поширюється на територію Київської, Сумської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва. Станом на липень 2023 року штатна чисельність суддів складає 50 одиниць, працює 47 суддів.

Незважаючи на значне зменшення з урахуванням військового стану навантаження, у 2022 році судді ПАГС розглянули в апеляційному порядку більше 11,6 тисяч звернень, що склало майже 40 відсотків від загальної кількості справ, розглянутих в апеляційному порядку господарськими судами України. У 2023 році суд продовжує напружено працювати, вирішивши за 1 півріччя більше 8 тисяч звернень.

За розгляд справ Північним апеляційним господарським судом до Державного бюджету України у 2022 році надійшло 157 млн гривень судового збору, а за 1 півріччя 2023 року —  понад 120 млн грн.

Тож судді Північного апеляційного господарського суду як своєю повсякденною службовою роботою, так і багатогранною добровільною волонтерською діяльністю разом з українським народом наближають нашу Перемогу над рашистським загарбником.

Вітаю колектив ПАГС та колег з інших судів з професійним святом!

Все буде Україна!

Повний текст інтерв'ю тут.

Фото: https://pravo.ua/

Бесіду вів Олексій Насадюк

«Юридична практика»